Hovenijer: Potrebno vreme za primenu uredbe o dinaru
05/02/2024 15:58|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 66 |
|

Glas Amerike, 05.02.2024. - Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da je Stejt department zabrinut zbog mogućih posledica koje bi na srpsku zajednicu mogla da ima odluka Centralne banke u Prištini o ukidanju dinara i naveo da ako kosovska vlada ne bude želela da se ponaša kao partner u osetljivim pitanjima, to može da ima posledice na kvalitet daljeg partnerstva sa SAD.

Hovenijer je zajedno sa drugim ambasadorima na Kosovu razgovarao sa premijerom Aljbinom Kurtijem, njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem i ministrom finansija Hekuranom Muratijem.

“Mi smo već izrazili zabrinutost da ova uredba moze da utiče na srpsku zajednicu i o tome smo pričali. Svi smo iz diplomatskog kora izrazili zabrinutost u vezi sa primenom ove odluke. Ponoviću ono što je Stejt department naglasio, a to je da se traži odlaganje primene dok se ne obave sve pripreme za primenu, dok ne vidimo plan i strategiju za primenu, uz uključenje realnosti. Kako će pojedinci koji ostvaruju dinarska primanja i koji ih preuzimaju preko Pošte, nastaviti da uzimaju svoja davanja“, rekao je Hovenijer novinarima u Prištini.

On je naveo da o mogućim rešenjima za ovaj problem još nema dovoljno informacija.

„Mi poštujemo i podržavamo punu primenu Ustava, takođe poštujemo rad centralne banke i uređenje finansijskog sektora i mi sami, kao SAD, podržali smo ove institucije kroz pružanje obuke, činimo sve napore da se uredi borba protiv korupcije, da se spreči pranje novca. Nas brine način na koji je ova uredba doneta i isključuje realne prepreke koje se tiču zajednice“, kazao je on.

Na pitanje da li postoji neki znak od vlade da će promeniti odluku i da li će Kosovo snositi posledice ukoliko ne prihvati predlog o odlaganju sprovođenja uredbe Centralne banke Kosova, Hovenijer je rekao da će se kosovska vlada sama izjasniti o tome da li će razmotriti predlog.

„Ja mogu da pričam samo o tome šta smo zatražili, a to je da se da dovoljno vremena za primenu – tranziciju dok se ne pronađu praktična rešenja u skladu sa EU standardima. Ovo su stvari kada je potrebno naše partnerstvo. Da vlada bude voljna i da bude naš partner u rešavanju ovih zabrinutosti. Ovo će i proširiti naše partnerstvo. Ukoliko vlada ne bude želela da bude naš partner kada su u pitanju ovako osetljiva pitanja, to će imati posledice na kvalitet našeg partnerstva“, rekao je Hovenijer.


Komentari posetilaca