Hramova slava obeležena u Zočištu
14/07/2019 17:08|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 628 |
|

RTK2, 14.07.2019. - Pred velikim brojem vernika u Zočištu je obeležena slava Svetih vrača Kozme i Damjana.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Svete Vrače. Praznik Svetog Kozme i Damjana obeležen je u manastiru Zočište u blizini Orahovca. Liturgiju  je služio arhimandrit Ilarion uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije Raško-prizrenske.

“Okupili smo se oko moštiju Svetih Vrača, svetih lekara i besrebrenika Kozme i Damjana i taj komad kostiju je razlog zbog koga postoji ova crkva, rušena pa ponovo zidana, taj komad kostiju je razlog zbog koga smo se okupili. To tako može da izgleda nekome ko ne zna tajnu kojom je natopljena ta kost, a ta sveta kost je natopljena blagodeću Božijom u kojoj je večni život, zapravo u toj kosti jeste sami večni život gde je Gospod naš Isus Hristos koji je izvor svakog isceljenja i koji toči isceljenja preko svojih slugu koji imaju različite službe u crkvi njegovoj, koja je uređena kao telo…Neka bi Gospod Bog dao da ova sveta obitelj stoji čvrsto, da dočeka drugi dolazak Hristov i da se bratija u njemu spasava i da svedoči vaskrsenje Hristovo svima onima koji dolaze u njoj”, poručio  je arhimandrit Ilarion, iguman manastira Draganac.

Nakon liturgije prerezani su slavski kolači.

“Izuzetna je čast biti domaćin manastirske slave, jer smo uvek dobro dočekani kod Igumana Stefana i monaštva. Kolač sam uzeo za zdravlje porodice i nadam se da ćemo ovde da se okuplamo u što većem broju”, kaže Aleksandar Perović iz Zupča.

Prema predanju, svetitelji su pomagali i lečili ne tražeći za uzvrat ništa, pa su u narodu poznati kao sveti besrebrenici. Verujući u isceliteljske moći svake godine se u ovu svetinju okupljaju vernici iz svih krajeva Kosova, Srbije pa i šire.

“Baš mi je drago kad vidim ovoliko naroda, kolko se priča da nas malo ima, a ima nas još puno”, kaže Milivoje Stojković iz Štrpca.

“Mnogo mi znači, svoj na svome”, rekla je Silvana Kadić iz Orahovca.

“Prvi put sam ovde, dolazim iz Mitrovice i oduševljena sam”, kaže Danica Ilić.

“Drugi put sam ovde, baš je lepo “, rekao je Stanko Stojanović iz Gotovuše.

 “Ushićena sam i tužna, sve se to pomešalo”, kaže Rada Dinić iz Kragujevca.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu iz Banja Luke Milorad Arlov prisustvovao je manastirskoj slavi.

"Treći put sam u Zočištu, prvi put na slavi. Monaštvu, vladici i svima želim  srećnu slavu. Crkva je uvek ta koja okuplja srpski narod i ovde se oseća veliko zajedništvo, duh Hristov, ali i vera i zajedništvo u opstanak srpskog naroda na Kosovu, gledajući ovo ponosan sam“, kaže predsednik Odbora za pomoĆ Srbima na Kosovu Milorad Arlov.

Poseban je osećaj doći u svoj kraj, poručuju raseljeni meštani Zočišta. Iako bi najviše voleli da se vrate, kažu da nema uslova za povratak.

 “Otišli smo pre 20 godina, a osećaj je uvek lep kad dođes u svoj rodni kraj, napuniš se emocijama, baterijama što bi mi rekli, osećaš se prijatnije. Kuće jesu napravljene ali ostali su samo zidovi, polomljeni su prozori. Za sada mislim da nema uslova za povratak, svako bi voleo da se vrati u svoj kraj, ali za sad teško”, kaže Anđelko Mišić iz Zočišta.

“Nije svejedno, malo ta nostalgija ubija, ali kad god imamo prilike dolazimo I doćićemo opet”, kaže Aleksandar Lukić.

Nakon manastirske slave raseljeni Srbi su obišli  pravoslavno groblje koje se nalazi u blizini manastira. Pre '99. u Zočištu je živelo oko 55 srpskih porodica, danas nema ni jedne.

 

 


Komentari posetilaca