Humanitarna nedelja u Kosovskom Pomoravlju
02/10/2019 20:19|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 689 |
|

RTV KIM, 01.10.2019. - Članovi humanitarne organizacije “Кosovsko Pomoravlje” ugostili su Marina Preka iz humanitarne organizacije “ASODH“ iz Francuske, sa kojim su posetili porodicu Tomić iz Pančela, Stanković iz Кorminjana, Tomić iz Tomanca i Stojanović iz Bosca.

Kako navode humanitarci iz Kosovskog Pomoravlja, “deca oskudevaju u hrani i osnovnim životnim potrebama, a većina nema mogućnost da reši ostale probleme, pre svega problem stanovanja”.

Većina meštana u ovim selima živi od minimalne novčane nadoknade ili socijalnih davanja. Stanovništvo je pre bombardovanja radilo u fabrikama u Gnjilanskom okrugu. Posle intervencije NATO pakta veliki broj tih fabrika je urušen, dok je ostatak privatizovan.

Jovan, Lazar i Bogdan Tomić žive na potkrovlju trošne kuće. Lazaru je deset godina, naučio je da sam brine o sebi i pomaže ocu u poslovima.

“Porodici Tomić iz Pančela darivali smo frižider, kako bi proizvodi koje Lazar u toku dana ubere uvek bili sveži”, saopštila je ova organizacija.

U vreme kada veliki broj lekara odlazi u inostranstvo, Milena namerava da po završetku studija ostane i radi u Кosovskom Pomoravlju.

“Mileni Tomić iz Tomanca darivali smo veš mašinu. Milena je student medicinskog fakulteta. Porodici Tomić ovo je prva donacija”.

Porodica Stanković iz Кorminjana živi u porodičnoj kući kojoj krov prokišnjava.

“Кako nisu bili u mogućnosti da sami zamene krov, za pomoć su se obratili Opštini. Na veliku žalost, Opština nije u mogućnosti da im pomogne. Mi smo im ovog puta darivali električni šporet, nadamo se da ćemo biti u prilici da im pomognemo i da zamene krov”.

Jedanestočlanoj porodici Stojanović iz Bosca najveću brigu predstavlja bolest male Nataše koja ima četiri godine i boluje od paralize.

“Još jednom smo bili u prilici da nagradimo dobre učenike. Darivali smo računar Natašinoj sestri Jeleni Stojanović. Ona je odličan učenik srednje medicinske škole”, saopštili su iz humanitarne organizacije "Kosovsko Pomoravlje".

"Stanovnici Кosovskog Pomoravlja žele konkretne vrednosti u svakodnevnom životu, a ne samo obećanja koja se uglavnom završe na predizbornim skupovima", poručuju iz ove organizacije i pozivaju ljude dobre volje da im pomognu.

 


Komentari posetilaca