I Kurti primio pismo od Makrona, Šolca i Melonijeve pred sastanak u Briselu
26/02/2023 19:44|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 265 |
|

N1, 26.02.2023. - Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni povodom sastanka koji će sutra biti održan u Briselu o evropskom predlogu za Kosovo.

U pismu Kurtiju, u koje je N1 imao uvid, navodi se da su Makron, Šolc i Meloni izrazili uverenje da je zaključivanje i sprovođenje evropskog predloga od fundamentalnog značaja za opštu dobrobit građana, mir i prosperitetni razvoj regiona i napredak evropske perspektive Prištine.

„Veoma pozdravljamo vaše nedavne javne izjave, koje potvrđuju da ste spremni da prihvatite evropski predlog za ‘osnovni sporazum’. Verujemo da sada što pre treba uspostaviti put napred, sa ciljem da se zaključi ovaj sporazum i obezbedi njegova implementacija na bazi teksta sa kojim ste se složili“, navodi se u pismu koje je dobio Kurti.

Dodaje se da je u svojim zaključcima 9. februara, „Evropski savet izrazio podršku ovom važnom sporazumu i istovremeno pozvao Srbiju i Kosovo da primene, u potpunosti i bez uslova, obaveze koje su prihvatili u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine za formiranje ZSO“.

„Potrebno je da koraci za implementaciju koji leže pred nama odražavaju ovaj politički pristup, osiguravajući adekvatan i bez odlaganja pristup ‘Osnovnom sporazumu’ i još neispunjenim obavezama iz dijaloga. Radujemo se da o obe stvari bude reči tokom sledeće runde dijaloga na visokom nivou 27. februara u Briselu“, navodi se u pismu.

Ističe se i da evropski zvaničnici, potpisnici pisma, „veoma računaju na Kurtijevo lično liderstvo da se konstruktivno bori za brzo rešenje i primenu ovog sporazuma“.

„Uvereni smo da je ovo od suštinske važnosti za sveukupni boljitak vaših građana, za miran i prosperitetan razvoj regiona i napredak u evropskoj perspektivi vaše zemlje“, zaključuje se u pismu evropskih zvaničnika.

I predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću pisalo je troje evropskih državnika.

Kako je sinoć javila RTS, sadržaj pisma nije poznat.

Srpska premijerka Ana Brnabić upitana danas o pismu koje je dobio Vučić, kazala je da je ono upućeno u Predsedništvo i da nije u redu da ga komentariše.

Zvaničnici u Briselu, upućeni u dijalog Beograda i Prištine, rekli su novinarima iza zatvorenih vrata da EU i SAD očekuju da Vučić i Kurti prihvate evropski predlog kao načela, polazišta za celovito, pravno obavezujuće sređivanje odnosa dve strane, i da počnu da razrađuju kako ga primeniti u roku od nekoliko meseci, uz istovremeno neizostavno formiranje ZSO.

Dodatno su objasnili svoj stav da prihvatanje i sprovođenje ovog sporazuma od Beograda znači činjeničko priznavanje nezavisnosti Kosova, a ne zvanično, pošto se u „polazištima i načelima“ za sporazum to i ne traži.

Vučić bi u Briselu u ponedeljak 27. februara trebalo da učestvuje u novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

 

 


Komentari posetilaca