Iguman Sava: Ozbiljno smo zabrinuti za manastire na KiM
02/09/2020 19:33|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 69 |
|

Nova.rs, N1, Beta, 02.09.2020. - "Ozbiljno smo zabrinuti za manastire Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, jer je u poslednjih 20 godina ’mira’ i pored međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji uništeno 150 naših crkava i manastira", navodi za Nova.rs Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani.

Gradnja magistralnog puta kroz zaštićenu zonu manastira je trenutno zaustavljena i ambasadori vodećih zapadnih zemalja su nakon posete opštini i manastiru pre par dana vrlo jasno poručili da se zakon mora poštovati. Gradnja ovakvog puta u specijalnoj zaštićenoj zoni je zabranjena i takva saobraćajnica nanela bi veliku štetu okolini manastira i samom manastiru zbog povećanog saobraćaja, prolaska teških vozila, buke i zagađenja.

Upitan da li veruje da je priča o gradnji puta kroz zaštićenu zonu Manastira Dečane zaista okončana, odnosno da više neće biti takvih pokušaja, Janjiić kaže:

"Videćemo da li će lokalna opština poštovati sopstveni zakon i stav zapadnih diplomata. Do sada su radovi dva puta prekidani na inicijativu međunarodnih predstavnika, ali bi se opet nastavljali i pored toga što je reč o otvorenom kršenju zakona".

Radovi su, inače, obustavljeni nakon razgovora kosovskog premijera Avdulaha Hotija i gradonačelnika Dečana Baškima Ramosaja. Kakvi su odnosi Save Janjića sa predstavnicima vlade u Prištini?

"Do ove posete je došlo uz posredovanje međunarodnih predstavnika, pa je sastanku prisustvovao komandant KFOR-a general Mikele Rizi. Smatram da je dobro što je gospodin Hoti izneo stav da rešenje mora naći u okvirima postojećeg zakona. Ali rečima uvek treba da sleduju i dela, a to će se pokazati u narednom periodu, jer je kosovska vlada menjala svoj stav o magistrali dva puta do sada. Inače, nemamo susrete sa predstavnicima institucija u Prištini, osim u međunarodnom prisustvu u okviru međunarodne mešovite Komisije za sprovođenje zaštićenih zona manastira u kojoj episkop Teodosije sa mnom ili nekim od službenika Eparhije učestvuje od 2008. godine, u skladu sa odlukom Sv. Arhijerejskog Sinoda. Poslednja sednica je održana još u jesen prošle godine".

Na pitanje Nove.rs da li je zabrinut za manastire Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, budući da je bilo pokušaja da se predstave kao deo kosovskog istorijskog nasleđa, Janjić odgovara:

"Da, ozbiljno smo zabrinuti, jer je u poslednjih 20 godina ’mira’ i pored međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji uništeno 150 naših crkava i manastira. Istovremeno nastavlja se ignorisanje zakona koji su doneseni pod međunarodnim pritiskom radi zaštite naših svetinja i prava. Pokušaji da se naša baština predstavi kao deo albanske istorije stalno se nastavljaju i primetni su u medijima, u obrazovnom sistemu, na društvenim mrežama. Uvek postavljam pitanje, ako su ovo albanske crkve zašto ste ih napadali i spaljivali poslednjih 20 godina. Naravno, istorija se ne piše po lepim željama nego na osnovu činjenica, a toliko je mnogo dokumenata i svedočanstava ne samo domaćih, već i međunarodnih istoričara i putopisaca, kao i srednjovekovnih i osmanskih izvora iz prve ruke koji jasno govore čiji su ovo manastiri i crkve".

"Naša baština na KiM ima svog pravnog vlasnika – SPC", dodao je Janjić

"Što trenutno stoji i u kosovskim zakonima, ali kao kulturna baština celog sveta ima veliki značaj i za sve koji žive na KiM i u celom svetu, te treba da bude u funkciji zbližavanja ljudi, a ne njihovog sukobljavanja. Naša Crkva je na ovim prostorima imala kontinuirano konstruktivan stav protiv svakog nasilja i zato je toliko mnogo međunarodnih posetilaca i zvaničnika koji dolaze u naše svetinje i razgovaraju sa nama. Posetioce pokušavamo da upoznamo sa istorijom našeg naroda i svetinja i verujemo da to može da doprinese boljem rešavanju postojećih problema", kaže Janjić.

"S pažnjom pratimo situaciju oko manastira Visoki Dečani"

Organizacija Ujedinjenih nacija za prosvetu, nauku i kulturu, UNESKO, poručila je ministru kulture Srbije, Vladanu Vukosavljeviću, da je "uzela u obzir njegovu zabrinutost za manastir Visoki Dečani i s pažnjom prati situaciju", kao i da je zatražila informacije UNMIK-a o tome.

UNESKO je time odgovorio na ministrove dopise iz juna i avgusta kojima je upozorio na nezakonitu izgradnju magistralnog puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira SPC Visoki Dečani.

Pismo je Vukosavljeviću u ime generalne direktorke UNESKO-a Odri Azule uputio njen pomoćnik za kulturu Ernesto Otone, saopštilo je Ministarstvo.

"Budite uvereni da smo uzeli u obzir vašu zabrinutost u vezi sa ugroženošću tog dobra (manastira) na Listi svetske baštine, kao i to da UNESKO-ov Centar za svetsku baštinu, zajedno sa Regionalnim centrom UNESKO-a za nauku i kulturu u Evropi, s pažnjom prati situaciju", piše u pismu.

UNESKO dodaje da, "kao što praksa nalaže, a na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, obavestili smo UNMIK i zamolili da nam obezbede detaljnije informacije u vezi s nezakonitom izgradnjom puta u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani", a UNMIK je 24. avgusta odgovorio da su radovi obustavljeni.

"Sve dobijene informacije prosleđene su nadležnom savetodavnom telu, IKOMOS-u (Međunarodno veće za spomenike i lokalitete, radi na očuvanju i zaštiti mesta kulturne baštine širom sveta), radi njihovog tehničkog sagledavanja situacije koja bi mogla da utiče na neospornu univerzalnu vrednost samog manastira, u skladu s Priručnikom za implementaciju Konvencije za svetsku baštinu", piše u pismu Otonea Vukosavljeviću.

Ministar kulture Srbije je u junu i avgustu uputio protestne note najvišim zvaničnicima UNESKO-a, generalnoj direktorki Odri Azule, zameniku direktora za kulturu Ernestu Otoneu i direktorki Centra UNESKO-a za svetsku baštinu Mehtild Resler, povodom nezakonitih radova na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

 

Komentari


Unesite sigurnosnu šifru

Komentari posetilaca