IOM pokrenuo novi projekat
22/06/2023 14:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 136 |
|

Medija centar, 22.06.2023. - Međunarodna organizacija za migracije ( IOM ) pokrenula je projekat „Podrška institucijama i zajednicama za izgradnju otvorenog i inkluzivnog društva na Kosovu“.

Prema rečima šefice IOM-a u Prištini Ane Ristocke cilj projekta je promocija inkluzivnosti i poboljšanje poštovanja ljudskih prava.

“Nadamo se da će ovaj projekat u budućnosti pomoći da ljudska prava i učenje jezika budu mejnstrimovani u svim, kako u lokalnim tako i u centralnim institucijama. Socijalna inkluzija poredstavlja jednaka prava za sve kao mogućnoast da svi na jednak način uživaju svoja prava. Ona predstavlja situaciju kada svi predstavnici drušva na jednak način mogu da koriste sve izvore uključujući ekonomske, socijalne i ostale. Mi imamo za cilj da ojačamo naše institucije. Takođe želimo da podstičemo zajednice u vezi pitanja priznavanja diploma, promovisanje učenja zvaničnih jezika na Kosovu kao i platforme u kojima će biti prisutne ostale zajednice, u kojima će se čuti njihov glas”, rekla je Ristocka.

Ambasador Švajcarske na Kosovu Tomas Koli rekao je da je ideja ovog projekta da Kosovo za desetak godina nema potrebu za prevodiocima.

“Ideja je da učimo jezike jedni drugih. Ono što želim da kažem je da ni u Švajcarskoj ovaj posao nije bio lak. Međutim, ono što želim da naglasimo je da je Švajcarska jedna država sa različitim zajednicama i da je jezička politika nešto što mi sprovodimo sa velikim uspehom. Takođe je dobro da imamo raznovrsnost jezika u kulturnom i u ekonomskom aspektu. To je veoma bitno”, rekao je Koli.

Zamenica premijera Kosova Emilija Redžepi rekla je da je uključivanje svih ljudi na podjednakom nivou od prioritetne važnosti za ljudska prava na Kosovu. Ona je navela i da “diverzitet koji Švajcarska ima može biti primer svima na Balkanu”.

“Tema današnjeg skupa je “jezik je moć” – kolika je ta moć toliko vi imate slobode u državi u kojoj živite, koliko se mi međusobno uvažavamo, koliko Albanci, Srbi i drugi poštuju druge narode, koliko se oni međusobno razumeju, da li su te razlike još uvek velike. Mi moramo prihvatiti da je diverzitet vrednost jedne države, moramo uvažavati različite kulture, različite tradicije, narode, obrazovati se zajedno, raditi zajedno. U tom smislu Vlada republike Kosova, i ja kao zamenica premijera, zajedno sa Kancelarijom za dobro upravljanje, Kancelarijom za zajednice, koja svakodnevno radi da uključi sve narode u institucije, sa Kancelarijom poverenika za jezike, posebno sa Nacionalnim savetom pri kabinetu predsednice Kosova, svi zajedno dajemo maksimum da stvorimo društvo podjednako za svakog njenog građanina. Vlada Republike Kosova bori se za svaki tip stereotipa i predrasuda prema narodima”, rekla je Redžepi.

Drugi sekretar Britanske ambasade u Prištini Edward Lister osvrnuo se na dugogodišnju saradnju između Ambasade Velike Britanije u Prištini i IOM-a.

Projekat „Podrška institucijama i zajednicama za izgradnju otvorenog i inkluzivnog društva na Kosovu“ sprovodi IOM, a finansiraju ga Britanska i Švajcarska ambasada na Kosovu.


Komentari posetilaca