Ivanović: Dovoljno smo učinili za datum, EU da ima razumevanja
05/06/2013 16:09|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 826 |
|

Bivši državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović veruje da će Evropskoj uniji biti dovoljno što je Srbija u stanju da učini u implementaciji do kraja juna, a to su, prema njegovim rečima, samo simbolični pomaci, jer za kompletnu primenu briselskog sporazuma nema vremena. 
 
On je novinarima na skupu "Srbija i Evropska unija - Nova prilika?" u Beogradu izjavio da bi to što sprovedemo do kraja juna trebalo da bude dovoljno da Srbija dobije datum za početak pregovora za priključenje EU.
 
- Do kraja juna moguće je napraviti samo neke simboličke pomake, poput zatvaranje kancelarije u kojoj su boravili predstavnici MUP-a i zatvaranje sudova u smislu prestanka prijema novih predmeta, rekao je Ivanović novinarima na skupu .
 
On je rekao da se ne može očekivati da se ti sudovi odmah raspuste jer bi to izazvalo pravni vakuum "što nikako nije dobro".
 
- Više od toga nije realno očekivati i možda nije fer da se od nas očekuje da uđemo u korenite promene i strukture svih institucija koje imamo dole, a pogotovo onih koje su u vezi sa bezbednošću i pravosuđem, rekao je Ivanović.
 
EU, kako je dodao, ne može da računa da će se svest ljudi na Kosovu koji 14 godina razmišljaju na jedan način u tako kratkom roku promeniti.
 
- Ako to bude dovoljno za EU, a mislim da do ovog trenutka takva svest već postoji u Evropskoj komisiji, da je rok prekratak onda u redu. Ako to ne bude, nije smak sveta, istakao je Ivanović.
 
Prema njegovim rečima dijalog mora da se nastavi jer je to jedini način da se održe mir i stabilnost i spreče evenutalni konflikti koji bi mogli da se dogode.
 
On je dodao da je otvorena tema severa kosova uvek provokacija za Prištinu i neke "vrlo radikalne krugove među njima" što može da rezultira konkretnim akcijama.
 
S druge strane, Vlada Srbije, kako je naglasio, treba da šalje jasne poruke jer je to najbolji i najsigurniji put i one ne treba da budu političke, već da pružaju garancije šta će biti s ljudima koji se evenutalno ne budu integrisali u nove institucije "koje su mnogo uže po svom formatu i manje po broju radnih mesta nego aktuelne".
 
- Zato je potrebno da imamo jasne poruke Vlade Srbije, koja ne može samo da kaže - ko se integrisao, integrisao se, a ko nije može da ide. Tako nešto ne može i nema pravo, i vlada nije izabrana zbog toga", zaključio je Ivanović.
 
Izvor: Tanjug 
 
 

Komentari posetilaca