Ivanović očekuje da će Srbi prihvatiti briselski sporazum
03/06/2013 16:04|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 801 |
|

Bivši državni sekretar u nekadašnjem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović očekuje da će Srbi na severu pokrajine prihvatiti briselski sporazum. 
 
- Pozvao sam predsednike srpskih opština na severu Kosova da ponovo razmisle o svojim političkim ciljevima. Umesto da odbiju sporazum Srbi koji žive na Kosovu trebalo bi da traže garancije da će, na primer zdravstveni i obrazovni sistem u srpskim opštinama na Kosovu biti integrisani u sistem države Srbije, kao i da radna mesta neće biti ukinuta, naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku Standard dodajući da je to od životne važnosti. 
 
On smatra da bi se osnove za takve zahteve mogle naći u sporazumu Beograda i Prištine, kao i Ustavu Kosova, a da bi se plan mogao primeniti, objašnjava, potrebno je da se izabere uprava zajednice srpskih opština koja je dogovorena sa Prištinom. Da bi se ti ciljevi postigli Ivanović kaže da je "gorka pilula" za Srbe što moraju da učestvuju na kosovskim lokalnim izborima, a što će mnogi, ukazuje, da tumače kao indirektno priznanje Kosova. 
 
Zauzvrat, međutim, zajednica srpskih opština dobila bi značajna ovlašćenja u oblasti policije i pravosuđa, navodi Ivanović i podseća da su već vođene konsultacije s lokalnom policijom i sudijama, te da potrebni zakoni o teritorijalnoj organizaciji sudova mogu brzo biti usvojeni. 
 
- Veći zalogaj biće implementacija srpske samouprave, jer ona mora proisteći iz lokalnih izbora koje će pripremiti Priština. Zato nam je potrebna velika izlaznost čime bi bio potvrđen legitimitet novoizabranih lokalnih vlasti, upozorio je Ivanović. On je, opisujući položaj i raspoloženje Srba na Kosovu kazao da su izloženi stalnom političkom pritisku, da žive u neizvesnosti i da ne znaju šta donosi novi dan, te da ne vide izlaz iz lošeg socijalnog i ekonomskog stanja. 
 
- Praktično ne postoji vladavina prava, nema prave policije, jer Euleks, a i kosovska policija nisu gotovo nikako prisutni u srpskim opštinama. Unutrašnjopolitički oni su heterogeni, ali pod pritiskom spolja deluju homogeno. Kada su ljudi toliko bez nade i osećaju se ugroženo prostor za destruktivne snage postaje velik, naveo je Ivanović. 
 
Izvor: Tanjug 

Komentari posetilaca