Iz Kosovske Mitrovice pred referendum: Zaokruži ne, odbrani Kosmet i Ustav
15/01/2022 16:14|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 296 |
|

RTV KIM, Radio kontakt plus, 15.01.2022. - "Ovaj referendum ne sme proći, molim i apelujem na našu braću iz cele Srbije, zaokružite ’Ne’. Poruka je, kako mi danas i ubuduće budemo radili, glasali i koliko se iskreno za Kosmet u Srbiji borili, tako nam Bog pomogao", poručio je iz Kosovske Mitrovice Nebojša Jović.

Dan pred održavanje referenduma za izmenu Ustava Republike Srbije, za koji je još uvek, prema zvaničnim informacijama, neizvesno da li će i kako biti održan na Kosovu i Metohiji, uz transparent "Srbska Kosovska Mitrovica poručuje - sačuvaj Kosmet. Zaokruži NE na referendumu. Odbrani Kosmet i Ustav!", Nebojša Jović, Igor Virijević, Nebojša Miletić i Ivan Milietić uputili su apel javnosti, kako kažu, kao građani, da se zaokruži "ne".

Jović objašnjava da je inicijalni stav bio da se referendum ne sme održati ukoliko u njemu ne učestvuju Srbi na KiM, ali, kako je izvesno da će referendum biti održan bez obzira na to da li će Srbi moći da glasaju na KiM, poruka građanima je da zaokruže "ne" za izmene ustava.

On veruje da postoji i dogovor između zvaničnog Beograda, Prištine i Brisela da Srbi ne izađu na referendum na KiM. Veruje da bi velika većina glasala protiv ustavnih promena.

"Srbe na KiM možda možete uplašiti kada su stranački izbori, ali kad je opasnost, kletva, izdaja, koja može da pređe na nas i pokolenja naša, siguran sam da bi 90% Srba na KiM glasalo protiv ovog referenduma. Jer svi mi znamo, možemo da se igramo nekih skrivalica, pogotovu posle ukidanja cenzusa, kada se otvori ta pandorina kutija o promeni Ustava, pitanje je samo vremena, a možda čak do kraja godine, kada će se pojaviti pitanje: ’Da li ste za sporazum sa Prištinom, što bi značilo da li ste za priznavanje nezavisnog Kosova, u bilo kojoj formi da je uobličeno’", kazao je poverenik Pokreta za odbranu Kosova i Metohije na terenu Nebojša Jović, navodeći da je i protiv bojkota referenduma.

On dodaje da je važno glasati protiv ustavnih promena i kako bi se sačuvao jedan od stubova državnosti:

"Izvršna i zakonodavna vlast sada je u rukama jednog čoveka, i ako bude sada ovo treće, dobićemo totalnu diktaturu".

Osvrnuo se i na sinoćnu informaciju da je referendumski materijal zaplenjen na Merdaru.

Ističe da bi, ukoliko se eventualno dogodi da se listići u srpskim sredinama ipak pojave, odnosno ukoliko glasanje bude omogućeno u ovim sredinama, u tom slučaju referendum trebalo odložiti kako bi na biračkim mestima bili i kontrolori koji nisu uz Srpsku listu ili Srpsku naprednu stranku.

"Ukoliko se listići pojave, mi smo za, ali pre toga se mora odložiti referendum, mora nam se dati pravo da imamo kontrolore", kazao je.

Ocenjuje i da je pitanje koje bi trebalo da se postavi nakon referenduma jeste pitanje dijaloga Beograda i Prištine.

"Ako oni kažu da referendum ne može da se održi, ako oni kažu da nijedan naš uslov nisu ispunili, a Srbija ima samo jedan uslov naspram 25 uslova Prištine, onda gospodo kažite ’mi se povlačimo iz pregovora’" , rekao je Jović:

"Mi,Srbi sa KiM, a verujem i cela Srbija, ne vidimo svrhu takvih pregovora".

Dodaje da svaki "ustupak" tokom dijaloga "gotovo po pravilu ide na štetu Srba".

U Kosovskoj Mitrovici je za sutra i Srpski opstanak najavio protest u podne zbog, kako navode, zabrane kosovskih vlasti da se referendum održi na teritoriji Kosova i Metohije.

 

 


Komentari posetilaca