"Iza naslova" - film o (ne)bezbednosti novinara na Kosovu
14/11/2019 10:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 534 |
|

Glas Amerike, 14.11.2019. - U Prištini je premijerno prikazan dokumentarni film u produkciji Insajdera iz Beograda o bezbednosti novinara na Kosovu i sistemu nekažnjivosti u kojem novinari rade. Šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu rekao je da trend napada na novinare opada, ali da je nekažnjivost tih napada i dalje najveći problem.

Od početka ove godine na Kosovu je registrovano 18 napada na novinare i medijske radnike.

Šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu rekao je pred premijeru filma o bezbednosti novinara na Kosovu i sistemu nekažnjivosti u kojem novinari rade, da i pored toga što je uspostavljena bolja koordinacija u tužilaštvima i policiji, problemi i dalje postoje.​

“Primećujemo da novinari veruju da oni koji počine krivična dela protiv njih retko budu identifikovani, ali i u slučajevima kada se to desi, pravda se ne primenjuje adekvatno. Alarmantna pretnja bezbednosti novinara je nekažnjavanje onih koji napadaju novinare. Postoji potreba za snažnijim naporima u privođenju počinilaca pravdi i ta odgovornost je na svima, ukjljučujući pravosudne institucije, one koji sprovode zakone, donosioce odluka i širu javnost”, rekao je Bratu.

U dokumentarnom filmu "Iza naslova", o nekažnjivosti govore novinari, predstavnici tužilaštva i policije. Film je sniman tokom prošle godine, uz podršku misije OEBS-a na Kosovu.

Film prati nekoliko slučajeva napada na novinare poslednjih godina i reakcije nadležnih.

Novinarka Insajdera Senka Vlatković-Odavić za Glas Amerike kaže da sistem nekažnjivosti postoji gotovo u celom svetu, ali je na Kosovu posebno opasan zbog nedavne ratne prošlosti, ali i jezičke barijere.

Najveći izazov rada na ovom filmu je u stvari bila ta činjenica da se film radio na tri jezika. I mislim da je to možda najveći problem sa kojim se suočavaju ne samo novinari na Kosovu, nego i kosovsko društvo, jer je jako teško dobiti informacije sa jedne ili sa druge strane kada se ljudi praktično uopšte ne razumeju i gotovo uopšte ne poznaju“, kaže Vlatković-Odavić.

Na Kosovu je pre, tokom i posle rata ubijeno i kidnapovano 14 novinara i medijskih radnika, sedam Srba i sedam Albanaca. Petorica srpskih novinara se još vode kao nestali, a nijedan od ovih slučajeva nije rasvetljen.

 


Komentari posetilaca