Izborni pobednici: Građani su želeli promene
02/12/2019 11:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 623 |
|


Sporazum, 02.12.2019. - U novoj emisiji Sporazum govorili su potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtic i član Predsedništva Pokreta Samoopredeljenje Mitaher Haskuka, predstavnici stranaka koje su u svojim zajednicama odnele najviše glasova na nedavno održanim vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Izbornu pobedu Samoopredeljenja Mitaher Haskuka tumači nezadovoljstvom građana Kosova društveno ekonomskim prilikama, a posebno visokom stopom nezaposlenosti i lošim stanjem u obrazovanju i zdravstvu.

“Građani su dali glas opciji koja obećava i koja će rešiti realne probleme. Iako smo unutar partije u prethodne dve godine imali probleme, ipak smo izašli kao pobednici na izborima, a to je zbog toga sto je većina građana shvatila da su promene neophodne” smatra Haskuka.

Dalibor Jevtić, potpredsednik Srpske liste, stranke koja je dobila ubedljivo najviše glasova u sredinama sa srpskom većinom, kaže da se bez njih ne može formirati vlada, ukoliko se bude poštovao Ustav Kosova.

“Vrlo je važno da u institucijama Kosova ispred srpske zajednice budu upravo oni koji nemaju problem da kažu šta su interesi Srba. Mislim da je to dobro i za Albance i za druge nevećinske zajednice, jer biti u institucijama ne znači samo da budete prisutni, već i da se čuje vaš glas i da koristite sve metode koje su vam dostupne da odbranite interese onih koji su za vas glasali” rekao je Jevtić.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, Jevtić smatra da rešavanje problema ne treba uslovljavati postavljanjem granica i nekim “crvenim linijama”, već da obe strane treba da budu spremne na kompromis.

“Ne bih govorio o “crvenim linijama”, već o potrebi da se prepreka koje trenutno imamo, a to je odluka o taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ukloni, kako bi se dala šansa dijalogu, a da se u dijalog ne ulazi sa crvenim linijama, vec sa željom da se dođe do kompromisnog rešenja. Ne smemo izuzeti iz obira činjenicu da međunarodna zajednica želi da se ovo pitanje reši i da danas Sjedinjene Američke Države imaju dva specijalna izaslanika za ovo pitanje, što nije mala stvar i ako neko sve ovo ignoriše, onda zaista postoji problem” rekao je Jevtić.

Govoreći o taksama koje je Kosovo uvelo na prizvode iz Srbije Mitaher Haskuka ističe, da se Samoopredeljenje zalaže za recipročne mere o kojima će odlučivati nova vlada, ali da te mere neće biti uperene protiv srpske zajednice na Kosovu.

Ističe da za Samoopredeljenje nije prioritet dijalog sa Beogradom, već sa Srbima na Kosovu i da su protiv etničkih granica i bilo kakve ideje o razgraničenju.

“Kad smo čuli za pojam razgraničenje odmah smo shvatili da to nije dobra ideja, jer bi time došlo i do razmene stanovništva i zato smo protiv toga.To bi dovelo i do otvaranja “Pandorine kutije” i mislim da ono što Evropa ne želi sebi, ne treba da želi ni nama” rekao je Haskuka.

U emisiji je predstavljeno i istraživanje „Analiza trendova“koje je sprovela nevladina organizacija Aktiv, u kojem je između ostalog, analizirana etnička distanca među zajednicama.

Ispitanici su odnose Srba i Albanaca na skali od 1 do 5 (pri čemu je jedan krajnje negativno, a 5 odlično) ocenili prosečnom ocenom 1,95, što znači da ih, generalno, vide negativno, ali ne i dramatično loše.

Sa drugim zajednicama, Srbi misle da imaju bolje odnose, sa Bošnjacima procečna ocena zadovoljstva je 2,94, a najbolje žive sa Gorancima 3,40.

 


Komentari posetilaca