Izlaznost na kosovske izvore – 38 odsto
21/07/2013 15:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1409 |
|

U četiri opštine na severu Kosova na lokalne izbore 3. novembra, izašlo bi od 17 do 38 odsto građana.To pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnjenja prištinske Kompanije "Investment Konsalting".
Prema tim rezultatima, u severnoj Kosovskoj Mitrovici na izbore bi izašlo 17 odsto, u Zubinom Potoku 21, Zvečanu 24, a u Leposaviću 38 odsto birača.U anketi je, kako je objavila na sajtu "Investment Konsalting", učestvovalo 1.001 građanin od kojih su 80 odsto bili Srbi, 10 odsto Albanci, Bošnjaka je bilo sedam odsto i tri odsto Roma.Na izbore bi sa srpskim dokumentima izašlo 76 odsto ispitanika, a sa kosovskim 24 odsto.
Koordinator tog istraživačkog projekta i politicki analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi ocenio je da se vidi pomak u pravcu odziva građana na predstojeće lokalne izbore i precizirao da je anketa rađena od kraja juna do 14. jula.
- U nizu projekta koje smo sproveli na severu Kosova ovo je najeminentniji projekat istraživanja, jer se direktno radi o ucescu ili ne na lokalnim izborima kada je reč o četiri opštine na severu Kosova, dodao je Šeholi. On je  rekao i da u tom smislu treba istaći da je ovo samo prvi deo istraživanja, a da će drugi deo biti realizovan kada se zvanično budu kandidovali kandidati za gradonačelnike, odnosno posle 4. septembra.
- Kao što vidimo, istraživanje pokazuje da, što se tiče severa, ipak imamo veoma progresivan pomak, jer samo šest meseci ranije niko ne bi ni pomislio da neko iole želi da ucestvuje na lokalnim izborima po pravilima i zakonu koje određuje Centralna izborna komisija Kosova, rekao je Šeholi. Prema njegovim rečima, evidentno je da se na severu Mitrovice vidi i dalje jak otpor za učešće na tim izborima, ali je u ostalim opštinama takođe evidentno da "postoji volja građana za učešće i kreiranje nove ere za progres društva".
- Treba posebno naglasiti da anketirani Srbi vide kao veliki napredak formiranje Zajednice Srpskih opština, jer osećaju da će kroz taj mehanizam imati zajedničke projekte sa zvaničnim Beogradom i time, kako smatraju, držati jake veze sa njim, rekao je Šeholi.
Sa druge strane, dodao je on, civilno društvo na Kosovu, ali i određene političke partije imaju velike rezerve prema zajednici srpskih opština, jer smatraju da podela po etničkoj osnovi može kasnije dovesti do nepredviđenih situacija.
- Bilo kako bilo, istraživanje pokazuje da će Srbi na severu učestvovati na lokalnim izborima i smatram da će izlaznost biti na zadovoljavajućem nivou kako bi oni, koji će biti birani, imali legitimiet a njihove aktivnosti bile legalne, ukazao je Šeholi. On je rekao i da se isto istraživanje radi i u ostalim opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, da je pri kraju u Gračanici i Novom Brdu, a da će se potom nastaviti i u Štrpcu, Klokotu, Partešu i Ranilugu.
Šeholi je zaključio da se, iako još nema zvaničnih rezultata za Gračanicu i Novo Brdo, može konstatovati da je raspoloženje građana u tim opštinama za ucešće na lokalnim izborima "izuzetno visoko".
 
 

Komentari posetilaca