Izveštavanje sa severa Kosova nikad teže
15/06/2023 18:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 142 |
|


Medija centar Čaglavica, 15.06.2023. - Izveštavanje sa severu Kosova nikada nije bilo teže, rečeno je na debati „Uloga i izazovi medija i novinara u kriznim situacijama“, koju je organizovao Medija centar Čaglavica. Prema podacima Udruženja novinara Kosova od 20.05.ove godine dogodilo se 23 napada na novinare i medijske radnike u opštinama Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i Severna Mitrovica.

Novinar i član borda Udruženja novinara Kosova Burim Zarići rekao je na debati „Uloga i izazovi medija i novinara u kriznim situacijama“ koju je organizovao Medija centar Čaglavica da je tokom izveštavanja sa protesta koji još uvek traju u opštinama na severu Kosova do sada prijavljeno 23 slučaja napada na novinare. On je dodao da je tokom izveštavanja najviše pritisaka bilo u opštinama Leposavić i Zvečan.

„To su napadi na novinare, kamermane, foto reportere i na vozila ekipa koje prate tu situaciju. Najveća zabrinutost je bila na terenu jer se radi o životu, nemaju pruženu bezbednost za vršenje njihove dužnosti kako bi predstavili ralnost u tom delu Kosova“, rekao je Zarići.

Zarići je ispričao i svoje iskustvo kako je napadnut tokom izveštavanja na severu Kosova.

„U mom slučaju je bilo kada smo mi tog dana u opštini Zvečan pratili jedan napad grupe protestanata sa maskama koji su napali vozilo policije Kosova. Mi smo uvek držali distancu i nakon što smo mi otišli na mesto gde je izvršen napad na vozilo policije, nekoliko njih su se vraćali u našem pravcu, prema medijima. U tom trenutku jedan od njih je došao i napao me, jer su želeli da isključimo našu opremu, kako ne bismo izveštavali o onome što se događa. Želeli su da mi uopšte ne budemo prisutni tu. To dokazuje da njima smeta prisustvo medija, smeta im pokazivanje realnost i verifikacija, jer fotografija i snimanje je jedna vrsta verifikacije onoga što se događa u tom delu i u toj opštini“, rekao je Zarići.

Novinarka Kallxo-a Adeljina Ahmeti navela je da je ekipa njene redakcije tokom izveštavanja sa severa Kosova bila 3 puta napadnuta i da se uglavnom radi o oštećenju imovine.

„Lomljenje stakla na kolima, oštećenje na registarskim tablicama, pisanje nacionalističkih natpisa… Iako nije bilo toliko velikih napada, to su bili više verbalni, nismo im odgovorili, želeli smo da očuvamo mir, jer smo otišli tamo da izveštavamo i da kažemo šta se tešava“, rekla je Ahmeti.

Ahmeti je navela i da je razočarana što nema reakcija, kako je rekla, organizatora protesta, zbog napada na novinarske ekipe.

„Da ne zaboravimo, oni koji vode ove protetse su viši službenici, to su bivši poslanici Republike Kosova, iz Srpske liste. Ja sam bila tamo kada je bivši predsednik Leposavića Zoran Todić, negirao da smo bili napadnuti, a bili smo napadnuti samo nekoliko trenutaka nakon što je on imao razgovor sa jednom grupom koja nas je napala. On je počeo da ih pokriva i da negira napad rekavši da je to miran protest“, rekla je Ahmeti.

Predsednica Udruženja novinara Srbije na Kosovu Ivana Petronić Vanovac rekla je da je do sada tokom krize na severu Kosova uglavnom bilo verbalnih napada na Srpske novinare i medijske radnike. Ona je navela da mediji u krznim situacija, kada nema policije niti organa reda da ih čuvaju, moraju sami da vode računa o svojoj bezbednosti.

“Krizna situacija je krizna situacija. Građani koji su tog dana bili okupljeni tu, na momente su bili prilično izrevoltirani, prilično pod emocijama, pod adrenalinom. Ja negde mislim da možda za nas pametno da se malo bolje obučimo kako mi trebamo da postupamo u datim situacijama. Mnogi novinari čak često i nepotrebno su jako blizu tim potencijalno konfliktnim lokacijama. Valjalo bi da naučimo kako mi trebamo da se ponašamo u tim situacijama. Mi nismo niti plaćeni ratnici, niti smo obučeni za takve situacije, ni fizički često spremni, ali zato znamo da kada dođe do nekog zaoštravanja odnosno kada shvatimo da sve to porpima ozbiljne dimenzije da se malo i mi povučemo, koliko god to možemo”, rekla je Petronić Vanovac.

Novinarka Kim radija Zorica Vorgučić rekla je da izveštavanje sa severa Kosova nikada nije bilo lako, ali da mediji do sada nisu bili u težoj situaciji.

“Uvek je bilo nekih dobacivanja, upozoravanja da se ne snima, i tokom barikada, ali sada je to najintenzivnije. Pre dva dana u Severnoj Mitrovici smo imali situaciju da nismo mogli da napravimo kvalitetne izveštaje sa protesta jer je novinarima, a i građanima koji su bili tu, bilo zabranjeno da koriste kamere, mobilne telefone i bilo je jako neprijatnih situacijama. Takođe u Zvečanu pre toga, 29. maja, takođe je bilo kritično za novinare kada je došlo do sukoba između demonstranata i KFOR-a. MI nismo znali prosto od koga da se čuvamo”, rekla je Vorgučićeva.

Vorgučićeva je dodala da su mediji koji o situaciji na severu Kosova izveštavaju na albanskom jeziku bili izloženiji opasnosti.

“Vrlo neprijatna situacija za novinare. Mislim da bi tome nekako trebalo da se stane na put i da Udruženja, a i bezbednosne strukture na Kosovu, pre svega Kfor, treba da zaštite novinare. Jako je zabrinjavajuće ovo što se dešava. Imali smo brojne napade, provokacije, psovke upućivane novinarima, vređanja na nacionalnoj osnovi, nazivali su nas i špijunima. Sada nas optužuju da smo mi odgovorni za hapšenja. Naš posao je da izveštavamo i da to radimo profesionalno”, rekla je Vorgučićeva.

Debatu na temu “Uloga i izazovi medija i novinara u kriznim situacijama“ organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju.


Komentari posetilaca