Jedinstvo: Obeležena šezdeseta godišnjica časopisa “Stremljenja”
14/01/2020 10:30|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1367 |
|

14.01.2020. RTV KIM, Jedinstvo, Kosovo online - Šezdeset godina prvog srpskog književnog časopisa na Кosovu “Stremljenja”, koji je predstavljen u kripti crkve Sveti Marko, obeležilo je nezaboravno vreme stvaranja i sazrevanja nove srpske književnosti na kosovskom podneblju, ali i rađanje i afirmaciju mladih talentovanih stvaralaca, rekla je glavna urednica Jedinstva Rada Кomazec.

„Danas, nema bezmalo nijednog pisca, slikara i drugih umetnika, kao i naučnih radnika s Кosova i Metohije koji su stekli zavidnu afirmaciju, a da svoje stvaralačke početke nisu obeležili upravo u „Stremljenjima”. Bogatstvo njegovog sadržaja vidljivo je iz broja u broj, a donosi obilje poetskih i proznih radova kao i prikaze, studije, eseje, portrete pisaca narodna predanja, likovne prikaze i druge izveštaje, informacije i natpise iz pera autora sa КiM koji svi skupa svedoče da su „Stremljenja” velika tribina i nesvakidašnje ogledalo tokova bogatog literarnog stvaranja kod nas", kazala je Кomazec, prenosi Jedinstvo.

Direktor „Panorama – Jedinstvo” Svetozar Vlahović rekao je da časopis svojom sadržinom gaji najbolju tradiciju, a novim rubrikama osvetljava pojedine fenomene naše savremene književnosti.

U okviru promocije „Stremljenja” uručena je nagrada sa Pesničkih susreta „Lazar Vučković”, Milovanu Vitezoviću.

 


Komentari posetilaca