Jeftić obišao raseljene u Makedoniji
06/06/2013 09:10|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 810 |
|

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić boravio je u poseti Makedoniji, gde je sa ministrom za rad i socijalnu politiku Makedonije Dimom Spasovim razgovarao o raseljenim licima sa Kosova, pripadnika Romske zajednice, koja su trenutno smeštena u naselju „Šutka“ u Skoplju i njihovom povratku na Kosovo, saopštila je Samostalna liberalna stranka 
 
- Jevtić istakao je da je od izuzetne važnosti da se sa procesom dobrovoljnog povratka započne ove godine i da je Ministarstvo za zajednice i povratak spremno da izdvoji finansijska sredstva kako bi se proces povratka implementirao. Dvojica sagovornika složila su se da je potrebno ukloniti poslednju tehničku prepreku i potpisati memoradnum razumevanja između dve vlade jer su sva sporna pitanja rešena, piše u saopštenju. 
 
Dvojica ministara su zajedno i posetili centar za izbeglice u naselju „Šutka“ i razgovarali sa direktorom centra i sa članovima porodica koje su izrazile želju za dobrovoljnim povratkom na Kosovo. Jevtić je istakao da će u  prvoj fazi povratka biti obuhvaćene porodice koje imaju svoja imanja a dok će u međuvremenu od opština tražiti da alociraju zemljište za one porodice koje ne poseduju imovinu kako bi se izgradile kuće.
 
- Znam da četrnaest godina čekate na konačan povratak na Kosovo. To je izuzetno dug period. Zato mi je važno da se konačno krene sa izgradnjom prvih kuća za vas i vaše porodice. Uslovi, oni ekonomski, možda nisu idealni ali verujem da kada budete bili opet u svojim novim domovima imaćete bolje uslove za život nego ovde u raseljeništvu. Zato očekujem da se sledeći put sretnemo na Kosovu i zajedno položimo kamen temeljac za vaše domove, rekao je ministar Jevtić u razgovoru sa raseljenim licima u Skoplju.
 
Raseljena lica su se zahvalila ministru Jevtiću na poseti i informacijama kao i odgovorima na pitanja koja su oni imali i istakli da je ovo prvi put da ih ministar za povratak posećuje od trenutka kada su se oni raselili sa Kosova i da im poseta uliva nadu da će konačno doći do njihovog povratka na Kosovo, saopštava SLS.
 
 
 

Komentari posetilaca