Jeremić: Na KiM najočiglednije koliko lošeg politika može doneti
10/03/2022 15:23|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 320 |
|

RTV KIM, 10.03.2022. - "Za mene su svi naši sugrađani, iz bilo kog dela Srbije, uključujući i Kosova i Metohije, isti i svi treba da imaju jednaka prava, uključujući i to da biraju i budi birani. To niko ne bi trebalo ni na koji način da im ograničava, ni prištinske vlasti, a bogami, ni srpske", rekao je za RTV Kim osnivač i predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić upitan šta misli o mogućnosti da kosovski Srbi glasaju na predstojećim aprilskim izborima.

Jeremić, bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (2012—2013), bivši ministar spoljnih poslova Srbije (2007—2012), aktuelni predsednik Narodne stranke i Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), boravi u privatnoj poseti prijateljima na Kosovu.

On je naglasio da mu nije želja da iz manastirske porte u Gračanici šalje političke poruke, naročito jer na predstojećim izborima nije kandidat ni za jednu funkciju. "Dao sam", kazao je "reč da se neću kandidovati i održao sam tu reč".

"Baviti se politikom ne mora nužno da znači da jurite za nekim foteljama i za nekim funkcijama. Baviti se politikom je, po meni, da svako napravi svoj doprinos, onoliko koliko može i najbolje što ume, za neki viši, javni interes", rekao je Jeremić.

Ipak, on podržava svoje saborce koji se kandiduju na ovim izborima, odbore Narodne stranke širom Srbije i odbore na Kosovu i Metohiji. Dodaje da narod na KiM ne bi delio na pripadnike ove ili one stranke.

"Svi znamo kakva je politika na Kosovu i Metohiji, svi znamo koliko je teško danas živeti na Kosovu i Metohiji. Svi znamo i koliko nam je lošeg donelo to deljenje, političko svrstvanje. Možda nigde više nego na Kosovu i Metohiji nije očigledno koliko politika može doneti lošeg. Voleo bih da u budućnosti to zajednički promenimo, da se zajednički borimo za to da ostanemo na Kosovu i Metohiji, da ostanemo svoji na svome. Koliko god danas bile teške okolnosti, bile su nekada u istoriji i teže. Nemojmo da jedni drugima, sami sebi, Srbi Srbima otežavamo život. Bojim se da se to danas dešava. Ali, nije porta Gračanice mesto, a ni ovaj snežni dan vreme, da ulazimo u neke dublje političke priče", kazao je Vuk Jeremić.

On je, u porti gračaničkog manastira dodao da se osećaj boravka na Kosovu i Metohiji ne može porediti ni sa jednim drugim.

"Ovo je kolevka naše duhovnosti i ovo je kolevka onoga što jesmo. Ne može se to osećanje porditi sa bilo kojim drugim. Ovde se nalaze najveće svetinje našeg naroda, na Kosovu i Metohiji. Gračanica je svakako jedna od njih. Meni nije prvi put da ovde dolazim", zaključio je Jeremić.

 

 


Komentari posetilaca