Jevtić: obrazovanje, zdrastvena zaštita i upošljavanje uslovi za povratak Srba
18/06/2013 12:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 950 |
|

Na održanom sastanku upravnog odbora projekta urbanog povratka u grad Prizren “Podkaljaja” razgovaralo se o trenutnom statusu u izgradnji kuća povratnicima u Prizrenu kao i rešavanje pristiglih zahteva za povratak u ovaj grad. Sastankom je predsedavao ministar za zajednice i povratak i pore predstavnika Ministarstva za zajednice i povratak sastanku su prisustvovali predstavnici Ambasade Velike Britanije na Kosovu, predstavnici Danskog saveta za izbeglice, UNHCR kao i izvršni direktor Udruženja građana za pomoć raseljenima sa Kosova “Sveti spas”, Zlatko Mavrić, saopštila je Samostalna liberalna stranka. 
 
Ministar Jevtić je otvarajući sastanak naglasio da je proces povratka u Prizren važan kao do sada prvi urbani proces povratka i da u tom smislu on mora da bude održiv jer će samo na takav način poslati jasna poruka svim raseljenima da se na Kosovo vrate, navodi se u saopštenju.
 
- Želim da se zahvalim Ambasadi Velike Britanije na Kosovu kao i svima koji su deo projekta “Podkaljaja” i da ujedno naglasim da je Ministarstvo za zajednice i povratak u potpunosti posvećeno ne samo trenutnom procesu povratka u grad Prizren već i nastavku tog procesa. Imamo 98 zahteva porodica koje žele da se vrate u Prizren i u narednom periodu moramo započeti sa procesom rešavanja tih zahteva. Ono što posebno moram da naglasim kada već govorimo o održivosti povratka jeste da se moraju stvoriti uslovi za obrazovanje na maternjem jeziku kako bi se i mladi ljudi vratili u Prizren. To mora biti naš prioritet ne samo kada je povratak u grad Prizren u pitanju već sveopšti povratak na Kosovo. Dakle, obrazovanje, zdrastvena zaštita i upošljavanje pored izgradnje kuća su veoma važni i moraju se naći u paketu procesa povratka raseljenih, rekao je Jevtić, a saopštava SLS.
 
Ta stranka podseća da su “ideju i predlog o obezveđivanju mogućnosti obrazovanja na maternjem jeziku podržali su svi članovi upravnog odbora dok su predstavnici Ambasade Britanije u Prištini naglasili da će nastojati da finansijski pomognu realizaciju te ideje”.
 
Izvor: SLS
Foto: SLS 
 
 
 

Komentari posetilaca