Još jedan primer kako Beograd dere kožu Srbima sa Kosova
26/08/2014 10:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 2282 |
|

Gradjani sa Kosova više nisu u mogućnosti da elektronskim putem sa internet provajdera kosovskih operatera  naruče dokumenta koja izdaje grad Niš, preko policijske uprave Priština-Niška Banja. Dokumentaciju mogu da naruče samo gradjani koji koriste interenet usluge provajdera Telekoma Srbije.

Preko sajta euprava.gov.rs građani Kosova do sada su elektronskim putem predavali zahrteve  za izvod iz matične knjige rodjenih, državljanstvo,  prosleđivali dokumentacije za zamenu vozačke dozvole i biometrijske lične karte i niz drugih dokumenata. Tu mogućnost gradska uprava Niša dala je građanima Kosova nakon što su ukinute policijske uprave na Kosovu gde su predavana dokumenta za izdavanje novih.

Otvaranjem sajta euprava.gov.rs biće vam traženo da se regustrujete, medjutim i nakon registracije i linka koji vam nakon popunajvanja podataka stigne na mail adresu nije moguće pristupiti podacima i narućiti izvod i državljanstvo niti je moguće elektronskim putem poslati potvrdu o uplati za izdavanje traženog dokumenta.

Zabranom pristupa ovom sajtu za građane Kosova pooštrena je procedura izdavanja ličnih dokumenata pa su sada za zamenu biometrijske lične karte prinuđeni da do Niša putuju četiri puta. Jednom da predaju zahtev za izdavanje izvoda i državljansva, drugi put u roku od nedelju dana da izvod i državljanstvo preuzmu i istovremeno zakažu datum za predavanja zahteva za izdavanje lične karte.

Treći put građani sa Kosova putuju u Niš da podnesu dokumenta i zahtev za zamenu npr. biometrijske lične karte i četvrti put u roku od petnaest dana da konačno preuzmu gotovu ličnu kartu.

Tako da svaki građanin Kosova u roku, ne većem od mesec dana, ukoliko ne dođe do greške u izdavanju dokumenta, što je čest slučaj, mora sa Kosova do Niša da putuje četiri puta kako bi konačno došao do traženog dokumenta.

Problem za građane Kosova a posebno Srbe koji imaju i najveću potrebu za uslugama u Niškoj Banji poredstavlja to što što je za svaku predaju zahteva kao i preuzimanje dokumenta potrebno lično prisustvo ili pak uz ovlašćenje koje se overava u pripadajućoj opštini ili opštinskom sudu i čije se izdavanje dodatno naplaćuje od 200-700 dinara u zavisnosti od opštine i broja članova koji podnose ovlašćenje.

U dinarima za jedna bračni par Iz Gračanice  za zamenu biometrijske lične karte:

Autobuska karta 1000x2 za jedno putovanje, pomnoženo sa četiri puta 8000 dinara

Predaja zahteva za izvod iz matične knjige rodjenih 670 dinara X 2 iznosi 1340 dinara

Predaja zahteva za državljanstvo  720 dinara X 2   iznosi 1440 dinara

Predaja zahteva za izvod iz matične knjige venčanih  720X 2 iznosi 1400 dinara

Predaja zahteva za zamenu biometrijske lične karte 928,80 X 2 iznosi 1857.60 dinara

Sto znači da je za zamenu biometrijskih ličnih karata za jedna bračni par potrebno gotovo 15 hiljada dinara.

Ni sajt http://news.ni.rs/vm/indexvm.phtml putem kojeg su građani Kosova ranije, pre formiranja sajta euprava.gov.rs, predavali zahteve koji su im potom nakon dvadesetak dana stizali na kućnu adresu u mestu stanovanja više nije u funkciji.  A ukoliko zahteve i uplatinice šaljete na adresu  nikivan@gu.ni.rs rizikujete da osanete čak i bez odgovora i upustva kako da dođete do traženog dokumenta.

Usluge internet provajdera Telekoma Srbije mogu da koriste samo stavovnici Gračanice i delimično Sušice gde je lociran link.

 


Komentari posetilaca

nebojsa

2014-11-06 22:19
i kako ja sad da vadim dokumenta za devetoro dece i plus put da platim 20e u oba pravca ovo je necuveno i na taj nacin su nas odbacili