Još nije počela izrada nacrta statuta ZSO
18/06/2013 21:28|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1787 |
|

Iako je jedan od glavnih zadataka Upravljačkog tima za formiranje Zajednice srpskih opština izrada nacrta statuta Zajednice, članovi ovog tima, prema nezvaničnim informacijama, još nisu započeli izradu ovog dokumenta.
 
Članovi Upravljačkog tima koje je Vlada Srbije imenovala na tu funkciju još uvek zvanično ne žele da govore o planovima i aktivnostima tima kojem su, prema planu primene briselskog sporazuma, poverena sva pitanja od značaja za formiranje Zajednice srpskih opština.
 
Upravljački tim čine predstavnici četiri opštine na severu Kosova - Igor Kalamar, Ljubomir Marić, Dragan Jablanović i Dejan Radojković a predviđeno je da ovaj tim bude rasformiran do kraja oktobra posle održavanja opštinskih izbora na severu Kosova i ferifikacije izbornih rezultata. 
 
Niko od njih se još uvek nije oglašavao u javnosti povodom posla koji je u vezi sa funkcijama na koje su imenovani.
 
Članovi upravljačkog tima u prelaznom periodu imaju nadležnosti predviđene članovima 4. i 6. "Prvog sporazuma" u kojima stoji da će opštine članice Zajednice, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima, imati pravo da sarađuju u sprovođenju svojih ovlašćenja kolektivno preko zajednice.
 
Zajednica će, kako je predviđeno briselskim sporazumom, imati puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja, a takođe Zajednica će, prema sporazumu, imati predstvničku ulogu pri centralnoj vlasti, kao i mesto u lokalnim, savetodavnim telima u tu svrhu.
 
Tokom posete Kosovskoj Mitrovici za vikend direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je da je zadatak upravljačkog tima za Zajednicu srpskih opština, koji je Vlada Srbije imenovala, veoma važan i da će Srbija stajati iza njega.
 
Vulin je kazao i to da će prvi posao upravljačkog tima biti da predlože vršioca dužnosti komandanta policije za sever Kosova a onda i da rade na donošenju Statuta Zajednice srpskih opština i određenih proceduralnih stvari.
 
Podsetivši da je članove tog tima imenovala Vlada Srbije, Vulin je kazao da je to urađeno u skladu sa odredbama briselskog sporazuma, da je je njihova uloga važna, da ih je Srbija predložila, podržala i da će država Srbija stojati iza njih.
 
Sporazumom koji je postignut 19. aprila u Briselu između srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija predviđeno je uspostavljanje Zajednice/asocijacije srpskih većinskih opština na Kosovu, a članstvo je otvoreno i za druge opštine uz saglasnost članica.
 
U drugoj tački sporazuma navedeno je da će Zajednica imati osnivački statut i da može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu.
 
Pravne garancije će biti odgovarajući zakoni i Ustavni zakon, uključujući donošenje odluka dvotrećinskom većinom.
 
U trećoj tački se navodi da će struktura Zajednice biti zasnovana na istim osnovama na kojima počiva Statut asocijacije kosovskih opština, odnosno imaće predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće.
 
Izvor: Tanjug 
Foto: Beta 
 
 

Komentari posetilaca