Jovana Filipović: Privatna imovina svetinja i na Kosovu, ali samo na papiru
25/04/2022 14:54|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 321 |
|


Medija centar Čaglavica, 25.04.2022. - Advokatica Jovana Filipović rekla je u emisiji Slobodno srpski da je privatna imovina na Kosovu formalno pravno zaštićena na, kako je istakla, mnogo većem nivou nego u mnogim drugim razvijenim zemljama. Međutim po njenim rečima brojni primeri uzurpirane i otete imovine pokazuju da je situacija u vezi sa ovim pitanjem u praksi poražavajuća.

“U praksi je situacija jako kritična i kompleksna, naime da bi bilo ko ostvario svoje pravo na imovinu, koja je neprikosnovena i priznata svuda u svetu, na Kosovu je potrebno da protekne možda desetak godina u prvostepenom postupku. Ukoliko ide postupak po žalbi, pa ponovno suđenje pred prvostepenim sudom, dešava se da se te zaštita privatne svojine ostvaruje i u postupku koji su dugi i do 20 godina. Ja sam lično imala prilike da radim na postupku koji je počeo još 2002. godine”.

Filipovićeva smatra da se u pojedinim slučajevima politika meša u rad pravosuđa na Kosovu. Nesprovođenje odluke Ustavnog suda Kosova koja se odnosi na 24 hektara zemlje u vlasništvu manastira Visoki Dečani, je prema rečima Jovane Filipović jedan od primera.

“Manastir Dečani je jedan od takvih slučaheva i sve to govori samo za sebe. Dakle imali smo političare koji su pozivali na to da se imovina ne uknjiži na manastir, na Srpsku pravoslavnu crkvu”.

Ona smatra da bi kosovsko tužilaštvo trebalo da sprovede postupak protiv odgovornih u opštini Dečane  koji godinama odbijaju da uknjiže 24 hektara zemlje na manastir  Visoki Dečani.

“Normalan sled događaja jeste da se pokrene postupak protiv određenih lica, krivični postupak u kojem bi se tačno utvrdilo iz kog tačno razloga ne žele da se sprovede odluka najvećeg sudskog organa u državi”.

Filipovićeva koja u sudskom procesu za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, zastupa optuženu Silvanu Arsović bivšu sekretaricu Olivera Ivanovića,  očekuje da iskaz Bobana Bogdanovića pomogne u rasvetljavanju ovog ubistva.

“Mi se iskreno nadamo da je on ( Boban Bogdanović ) rekao nešto što može da pomogne rasvetljavanju ovog zločina i što će ubrzati ceo ovaj postupak koji se vodi pre svega ovde u Prištini, zatim naravno i u Beogradu”, rekla je u emisiji Slobodno srpski Jovana Filipović.

 

 


Komentari posetilaca