Jovana Radosavljević: Nikome ne odgovara kriza na severu Kosova
12/06/2023 10:31|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 169 |
|


Slobodno srpski, 12.06.2023. - U 431.emisiji Slobodno srpski gostovala je direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević. U intervjuu Budimiru Ničiću ona je rekla da aktuelna politička situacija na severu Kosova nikome ne odgovara.

“Definitivno ne odgovara Srbima koji žive na severu Kosova. Mislim da je kao ideja odgovarala kosovskom premijeru, ali da u ovom trenutku preispituje svoje odluke, a posebno to što se oglušio o savete Međunarodne zajednice da ne ulazi nasilno u lokalne ustanove sa gradonačelnicima“, kazala je Radosavljević i naglasila da trenutna kriza nije samo između kosovskih institucija i Srba sa severa, već i kosovskih zvaničnika i zapadnih partnera.

Smatra da se sadašnji problemi mogu rešiti tako što će se prihvatiti zahtevi srpske zajednice, a pre svega povlačenje pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova.

Ovakvo stanje je, prema njenim rečima, kulminacija jednostranih poteza do kojih se došlo iz Prištine, ali i neadekvatnog adresiranja nagomilanih problema od strane Međunarodne zajednice.

„Mi smo u prethodne dve godine imali intezivniji napor od strane EU i SAD u procesu dijaloga u cilju da se dođe do nekog istorijskoh dogovora, govorilo se o tom momentu koji treba da se iskoristi i oni su se toliko fokusirali na taj proces, zanemarujući ono što se dešavalo na terenu, a to je da smo doživeli potpunu promenu iz mnogo razloga, pre svega kao posledicu odluka koje su došle iz Prištine, a koje su same po sebi bile presedani, postavili su prostor za jedno novo ponašanje kosovskih institucija“, kaže Jovana Radosavljević.

Prema njenim rečima, te promene su bile mnogobrojne i odnosile su se na zabranjivanje održavanja srpskog referenduma na teritoriji Kosova, zabranu održavanja srpskih izbora na teritoriji Kosova, mere reciprociteta odnosno preregistracije što kao problem traje već dve godine.

„I dalje nemamo rešenje, nalazimo se u nekom međuprostoru po tom pitanju, mi nemamo konačno rešenje koje se odnosi na proces preregistracije i pitanje tablica, i dalje imamo stikere i dalje imamo vozila sa KM oznakama i to je pitanje koje tek treba da se reši“, podseća Radosavljević i naglašava da sve to prati populistička retorika iz Prištine koja je etiketirala sever kao kriminalnu sredinu.

„Kao oblast Kosova koja mora da se ukroti, kako treba specijalna policija dođe da oslobodi ljude od tog zlog uticaja Beograda i kriminalnih struktura, kroz to apsolutno dehumanizujući zajednicu koja tu živi, a i sprovodeći sever kroz proces sekuritizacije i militarizacije u istom momentu“, rekla je u emisiji Slobodno srpski direktorka Nove društvene inicijative Jovana Radosavljević.


Komentari posetilaca