Kada se Svećlja seti pretpostavke nevinosti
22/06/2023 09:42|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 135 |
|

KoSSev, 22.06.2023. - Novo hapšenje Srbina – novi momenti. Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla), koji se veoma često oglašava na Fejsbuku, prvi je izveštavao i komentarisao svako hapšenje Srba od izbijanja nove krize na Severu Kosova. Kriminalci – redom je ‘izricao presude’ na društvenim mrežama, iako u tom trenutku još uvek nije bio ni pokrenut postupak protiv njih. Ovaj ministar oglasio se i nakon jučerašnjeg hapšenja Srbina D. M. – kod Gračanice. Za razliku od dosadašnjih objava, sada je upotrebio novu reč – „osumnjičeni“.

„Presumpcija“ ili pretpostavka nevinosti je pravni princip koji nalaže da se svako lice, optuženo za bilo koji zločin, smatra nevinim dok se ne dokaže krivica.Ovaj princip primenjuje se u zakonodavstvima širom sveta. Ima ga čak i na Kosovu. „Svako lice osumnjičeno ili optuženo da je izvršilo krivično delo smatraće se nevinim dok se njegova krivica za krivično delo ne utvrdi pravnosnažnom odlukom suda. Sumnje u pogledu postojanja činjenica koje su od značaja za slučaj ili o kojima zavisi primena neke odredbe krivičnog zakona tumači se na način koji je povoljniji za okrivljenog i njegova prava prema ovom zakoniku i u skladu sa Ustavom Kosova“, nalažu drugi i treći stav člana tri Zakona o krivičnom postupku. Iako postoji u kosovskom zakonodavstvu, ministar unutrašnjih poslova, Dželjajl Svećlja, nije našao za shodno da u prethodnom periodu poštuje ovaj princip.
Nova kriza na Severu Kosova izbila je 26. maja, a usledila je nakon nasilnog ulaska specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.
U danima koji su potom usledili zabeleženo je više incidenata u kojima su napadani novinari, dok je 29. maja došlo i do sukoba Srba sa pripadnicima KFOR-a u Zvečanu, u kojem je povređeno na desetine ljudi i sa jedne i sa druge strane, dok su dva Srbina uhapšena.
Mnogi prištinski zvaničnici, među kojima je i kosovski ministar unutrašnjih poslova, još od izbijanja ove krize oglašavaju se na društvenim mrežama uz optužbe na račun Srba i zvaničnog Beograda za eskalaciju situacije na Severu.
„Kriminalne grupe“, „kriminalci“ „fašistička milicija“, „bande“, „zločinačke rulje“ – krilatice su prištinskih zvaničnika koje svakodnevno koriste, što se prenelo takođe i na izveštavanje više medija na albanskom.
Među najnovijim primerima je jučerašnji intervju Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara za Atlantic Council, kada je novinarka Ilva Tare upotrebila u dva navrata upravo termin „fašistička milicija“, kao pojava koja brine kosovskog premijera, na šta su izaslanici intervenisali.
U narednim danima usledila su i nova hapšenja.
Prošlog utorka u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapšen je M. M, kojeg je Svećlja odmah označio kao „jednog od vođa kriminalne grupe ‘Civilna zaštita’“, iznoseći pritom pune generalije. Kazao je i da je ova osoba „glavni organizator napada na snage KFOR-a i Kosovsku policiju u Zvečanu“.
U narednim danima uhapšene su još tri osobe na Severu Kosova – sve uz optužbe da su navodno napadale novinare. Jedan od najpoznatijih ovakvih primera zabeležen je kada je kosovski premijer Aljbin Kurti za skupštinskom govornicom, a četiri dana nakon što su se Srbi sukobili sa KFOR-om, iščitao 33 imena Srba za koje je kazao da su glavni organizatori i kriminalci. I dok su pojedini građani na Severu Kosova, uključujući i zvanični Beograd, odbacili optužbe prištinskih vlasti, Svećlja je i njima odmah presudio, istovremeno iznoseći pune generalije.
„U poslednja tri dana uhapšena su trojica zbog brutalnih i kriminalnih napada na novinare koji izveštavaju sa severa zemlje. Ovi kriminalci, koji za ove napade dobijaju naređenja iz Beograda, sada će se suočiti sa pravdom. Nećemo stati, svako ko je odgovoran za nasilje i krivična dela nad novinarima biće uhapšen“, poručio je Svećlja.
Ni u jednoj od ovih objava, tj. od 13. juna, pa sve do poslednjeg hapšenja Srba na Severu – 19. juna, Svećlja nije primenio princip pretpostavke nevinosti, odnosno upotrebio termin „osumnjičen“. Tako je bilo sve do danas kada je uhapšen Srbin u okolini Gračanice D. M, kojeg prištinske vlasti terete da je navodno počinio ratni zločin.
„Učesnici stravičnih zločina tokom rata na Kosovu moraju odgovarati“, oglasio se ovog popodneva Svećlja, ali već u sledećoj rečenici kazao je da je ova osoba, uhapšena zbog „postojanja sumnje“ za učešće u zločinima tokom rata.
„U svojstvu upravnika zatvora u Prištini i paralelno odvojeno od Prištine konkretno u zatvoru u Lipljanu, sumnja se da je u tom periodu, na sistematski način, vršio torturu i nehumano nasilje nad zatvorenicima Albancima, u saradnji sa drugim licima“, još jednom je Svećlja upotrebio reč „sumnja“.Čak je kazao i „osumnjičeni“.
„Prilikom provera i pretresa danas u stanu osumnjičenog pronađeno je i oduzeto nelegalno oružje“. Na kraju svoje objave čestitao je policiji na, kako je kazao, „izvanrednom radu obavljenom tokom istraga, kao i na hapšenju“.
„Koliko god godina prošlo, zlostavljanje i mučenje tih godina ne može proći nekažnjeno. Odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde“, poručio je Svećlja.
Osim incidenata i hapšenja, nova kriza na Severu Kosova protiče uz pojačanu zapaljivu retoriku.Međunarodna zajednica, sa druge strane, sve vreme zahteva od strana da se uzdrže od jednostranih poteza i takvih izjava, deeskaliraju situaciju i okrenu se dijalogu i normalizaciji odnosa.

 


Komentari posetilaca