Kako izgleda povratak u klupe na centralnom Kosovu
24/01/2022 12:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 218 |
|

RTV KIM, 24.01.2022. - Učenici osnovnih i srednjih škola na centralnom Kosovu koje rade po nastavnom planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije danas su se nakon zimskog raspusta vratili u školske klupe. 
Učenici od prvog do četvrtog razreda nastavu će pohađati u učionicama, a stariji osnovci po kombinovanom modelu.
"Učenici od petog do osmog razreda su podeljeni na grupe A i B. Predviđeno je da danas nastavu u školi pohađaju učenici iz grupe A, a sutra iz grupe B koja će danas nastavu pratiti onlajn", kazao je direktor OŠ "Miladin Mitić" u Lapljem selu Ljubiša Karadžić.
Direktor Gimnazije Dejan Denić kazao je za RTV Kim da će učenici ove škole za sada nastavu pratiti po kombinovanom modelu, po uputstvu Ministarstva prosvete Republike Srbije.
"Odeljenja su podeljena na grupe, tamo gde je broj učenika veći od 16, oni se dele na dve grupe. Danas je došla prva grupa, dok će sutra nastavu pohađati druga. Deca su jutros došla u školu i sve fukcioniše kako treba", kazao je Denić.
Časovi u Gimnaziji traju 40 minuta, dok su u OŠ "Miladin Mitić" produženi za još pet, a sprovode se i poštuju sve epidemiološke mere.
"Nošenje zaštitinih maski kod učenika i nastavnika je obavezno. Na kraju smene vrši se dezinfekcija prostorija. Kombinovani vid nastava kod starijih učenika nadam se da neće dugo trajati jer učenici žele da budu u školi", rekao je Karadžić.
"Učenici su dužni da nose zaštitne maske i drže distancu, zato su i podeljeni u grupe. Prostorije se redovno provetravaju", potvrdio je Denić.
U centralnoj Srbiji, ali i na Kosovu, poslednjih nedelju dana se beleže rekordni brojevi novozaraženih koronavirusom. Ipak, OŠ "Miladin Mitić", kao i Gimnazija, za sada nemaju problema sa manjkom nastavnog kadra.
"Do sada nismo imali veliku transmisiju virusa u objektu škole. Mere koje su na snazi, a pre svega obavezno nošenje zaštitne maske najviše su poštovali mlađi učenici. Trenutno imamo samo jednog nastavnika koji je u samoizolaciji zbog bolesti člana porodice, tako da će koleginica biti zamenjena. Kod radnika i ostalih nastavnika nemamo prijavljenih slučajeva da su pozitivni na kovid", naveo je Karadžić.
Zaposleni u OŠ “Miladin Mitić” broj obolelih prijavljuju Školskoj upravi na nedeljnom nivou.
"Svakog četvrtka su razredne starešine u obavezi da kontaktiraju učenike i roditelje kako bi se upoznali sa njihovom zdravstvenom situacijom i te podatke prenose administaraciji škole koja ih, potom, šalje Školskoj upravi u Kosovskoj Mitrovici. Oni, verovatno, te podatke objedinjuju u Ministarstvu prosvete. Po podacima koje smo dobili u četvrtak, mali je broj učenika koji se žali na tegove nalik gripu. Nije bilo testirane dece i zvanično nemamo decu koja su pozitivna na koronavirus", kazao je Karadžić.
"Nemamo profesore koji su bolesni, imamo jedan broj učenika koji se javio da je u izolaciji zbog toga što im je neko od članova porodice pozitivan. Imamo jednog učenika koji je pozitivan na koronu", rekao je direktor Gimnazije Denić.
Gimnazija je već nedelju dana ima problema sa strujom, nedostaju faze. Ipak, učionice su tople.
“Prijavljivali smo kvar, ali ekipe iz KEK-a još uvek nisu došle. Grejanje dobijamo iz kotlarnice koja ima struju, ali administracija ne može da radi, budući da nemamo internet”, dodao je Denić.
Prema školskom kalendaru, učenike očekuju neradni dani za Dan državnosti (15. i 16. februar) i Prvi maj, a u vreme Vaskrsa biće na kratkom prolećnom raspustu.
Školska godina se za učenike osnovnih i srednjih škola završava 21. juna. Učenici četvrtog razreda gimnazija završiće školske obaveze 24. maja, a učenici završnih razreda srednjih stručnih škola nedelju dana kasnije. Malim maturantima se školska godina završava 7. juna.

Komentari posetilaca