Kancelarija za KiM: Novi pritisak na Srbe
17/02/2022 16:21|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 300 |
|

RTV KIM, 17.02.2022. - Na dan kada se slavi 14 godina jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, u severnom delu Кosovske Mitrovice se oko 13.30 časova više lica provezlo centrom grada u vozilu sa kosovskim registarskim oznakama i zastavom OVK na haubi. Oni su kamenicama gađali nekoliko automobila, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da je vozilo primećeno na ulazu u Bošnjačku mahalu, a potom se sa zastavom OVK i upaljenim sirenama provezlo kroz nekoliko ulica u severnom delu Кosovske Mitrovice, u pravcu Suvog Dola. Tokom vožnje, iz auta su gađali kamenicama parkirana vozila i razbili stakla na automobilu u blizini PIO fonda.

Tokom dana, četiri automobila sa zastavama OVK primećena su i u selu Zupče, u opštini Zubin Potok.

"Do ovih opasnih provokacija dolazi baš u danu kada se u Prištini obeležava godišnjica jednostrane i protivpravne secesije i očigledno predstavljaju novi pritisak na Srbe, posebno na severu Кosova i Metohije, koje predstavlja opsesiju Aljbina Кurtija i vlasti u Prištini", navodi se u saopštenju.

"Očigledna je namera albanskih ekstremista da unesu nemir u srpske sredine na Кosovu i Metohiji i izazovu neodmerenu reakciju srpskog naroda u pokrajini, ali su Srbi i ovoga puta pokazali odgovornost i smirenost i nisu naseli na provokacije", dodaje se.

Navedeno je da su ovakvi incidenti odraz nemoći političara iz Prištine na čelu sa Aljbinom Кurtijem, ali i pokazatelj snažne, ali uzaludne opsesije da zagospodare severom Кosova.

"Mahanjem zastavama organizacije OVK, od koje su Srbi na Кosovu i Metohiji stradali, ne gradi se ni poverenje, ni mir, ni suživot, već se grade podele i razdori i krajnje je vreme da međunarodna zajednica pogleda istini u oči i uvidi na koje sve načine Priština, na čelu sa Кurtijem, pokušava da destabilizuje prilike na Кosovu i Metohiji", zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

 

 


Komentari posetilaca