Kancelarija za KiM: Ponovo otvoriti istragu za zločin u Livadicama
16/02/2022 10:12|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 275 |
|

RTV KIM, 16.02.2022. - Kancelarija za Kosovo i Metohiju oglasila se saopštenjem povodom godišnjice zločina u Livadicama kod Podujeva kada je prilikom napada na autobus "Niš ekspresa" poginulo dvanaestoro, a povređeno četrdeset troje raseljenih Srba i apelovala na međunarodne misije na Kosovu da ponovo otvore istragu za ovaj slučaj. 

Iz Kancelarije za KiM podsećaju da više dve decenije počinioci i nalogodaci ovog zločina nisu pronađeni i kažnjeni.

"Zločin u Livadicama pokazuje da je nakon ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji na scenu stupila organizovana kampanja terora i zastrašivanja, koja je imala za cilj završetak etničkog čišćenja srpskog stanovništva. Međutim, najgore od svega je što je ideologija koja je dovela do zločina u Livadicama i danas živa i ogleda se u svakodnevnim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve u pokrajini", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje:

"Obeshrabruje i činjenica da političari u Prištini do danas nisu pokazali spremnost da se suoče sa zločinima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, koji po pravilu ostaju nerasvetljeni i nekažnjeni, pa je u takvoj atmosferi teško očekivati ozbiljniju normalizaciju odnosa na terenu. Ovo je mrlja i na licu međunarodne zajednice, koja nije uspela da ispuni obaveze iz svog mandata i osigura bezbednost srpskom stanovništvu u pokrajini, što potvrđuje i činjenica da se zločin u Livadicama dogodio u prisustvu vojnika KFOR-a", stoji u saopštenju dostavljenom medijima. 

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju navode da apeluju, pre svega na međunarodne misije na terenu, da ponovo otvore istrage za ovaj i sve druge zločine nad srpskim narodom na Kosovu i da se počinioci pronađu i adekvatno osude za počinjena zlodela.

"To bi bio čin odgovornosti, kako prema porodicama nastradalih, tako i prema budućnosti".

Ističu da Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da insistira na ovim zahtevima.

 

 


Komentari posetilaca