Kancelarija za KiM bez objašnjenja kako će glasati Srbi na Kosovu
12/01/2022 15:51|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 263 |
|

RTV KIM, 12.01.2022. - Nekoliko dana pred održavanje referenduma u Republici Srbiji, a nakon pisanja medija da zvanični Beograd ćuti o navodima iz Vlade Kosova da će kosovski Srbi imati priliku da glasaju putem pošte ili preko Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, oglasila se saopštenjem Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja poriče postojanje Kancelarije za vezu na terenu, i napominje da su na vreme uputili zahtev Misiji OEBS na Kosovu da, u skladu sa svojim mandatom, operativno sprovede na terenu proces glasanja, ali da su obavešteni da im vlasti u Prištini za to nisu dale "zeleno svetlo".

Kako navode iz Kancelarije za KiM, misiji OEBS na Kosovu obratili su se na identičan način kako su to činili godinama unazad, u skladu sa svim dogovorima i kako su svi prethodni izborni procesi do sada organizovani na Kosovu, ukljućujući i poslednji izborni proces 2020. godine.

"Iz ove međunarodne misije smo zvanično obavešteni 22. decembra da je OEBS u skladu sa poverenim mu mandatom spreman da, kao i do sada, organizuje referendum na prostoru Kosova i Metohije, ali da vlasti Privremenih institucija samouprave u Prištini nisu dale `zeleno svetlo` za sprovođenje procesa referenduma na prostoru Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Iz Kancelarije dodaju da su se zbog ovakvog odnosa istitucijau Prištini zvanično obratili i ambasadorima zemalja Kvinte, zvaničnom Briselu kao i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku koji je posrednik u komunikaciji Beograda i Prištine, sa jasnom molbom da se omogući održavanje referenduma na Kosovu.

"Ove činjenice, utvrđene procedure i dugogodišnja praksa su dobro poznati i samoj Prištini koja i te kako zna da sva komunikacija Beograda i Prištine ide preko Brisela, tj. u slučaju organizovanja glasanja i izbornog procesa dodatno i preko Misije OEBS na KiM, a u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244. Zato je apsolutno zlonamerna svaka plasirana vest od strane Prištine kako se Beograd po pitanju referenduma nije obratio Privremenim institucijama samouprave u Prištini koja spinovanjem pokušava da zamaskira najdirektnije kršenje ljudskih prava Srbima na KiM, odlukom da im se zabrani pravo glasa i izjašnjavanja", stoji u saopštenju.

Poruke koje prethodnih dana po ovom pitanju stižu iz Prištine, Kancelarija za KiM tumači kao "potpuno netačne i krajnje maliciozne".

"Podjednako, kao što su netačne i maliciozne poruke iz Prištine da će Srbima sa KiM biti omogućeno da glasaju preko preko `Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom`, koja je od strane Prištine izmišljeno institucionalno telo. Podvlačimo da takva institucija ne postoji ni na terenu, ni u jednom jedinom sporazumu, već postoji isključivo u imaginaciji prištinskih političara. Jedino što po sporazumu iz Brisela postoji i funkcioniše jeste institucija oficira za vezu čiji mandat nije ni da sprovodi, ni da organizuje referendumsko izjašnjavanje, već da olakša komunikaciju između Beograda i Prištine".

Poručuju i da "ukoliko u Prištini ne poznaju sporazume koje su potpisali, mogu ih pročitati na sajtu Vlade Republike Srbije ili Kancelarije za Kosovo i Metohiju".

Iz Kancelarije za KiM nisu odgovorili na navode zvaničnika Vlade Kosova da će Srbi moći da glasaju na referendumu putem pošte, a izostalo je i objašnjenje da li će, eventualno, na neki drugi način moći da ostvare svoje pravo garantovano Ustavom Republike Srbije.

 

 


Komentari posetilaca