Kancelarija za KiM i SL o upad Kosovske policije u KBC: Demonstracija sile
29/09/2023 10:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 174 |
|

Kim, 29.09.2023. - Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista saopštila je da je jutros Kosovska policija "nasilno upali u Кliničko- bolnički centar Кosovska Mitrovica, kao i u još nekoliko privatnih objekata na severu".

"Oni su u naletu terora polomili vrata na ulazu u КBC, pretresali pojedine prostorije i do zuba nairužani marširali kroz ovu centralnu srpsku zdravstvenu ustanovu na КiM, iako im je rukovodstvo prenelo da nema potrebe za demonstracijom sile i da mogu da pogledaju šta ih zanima. U ovoj akciji učestvovalo je oko 15 oklopnih vozila Rosu, a celu akciju sa strane su bez reakcije posmatrali pripadnici Euleksa", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Ova akcija, kako piše u saopštenju, izazvala je dodatni šok i strah kako pacijenata tako i zaposlenih. Dodaju da je Kosovska policija izabrala za "svoju demonstraciju sile i patroliranje oklopnih vozila namerno vreme kada zaposleni odlaze na posao, a deca idu u škole i vrtiće kako bi dodatno uneli nemir u srpsku zajednicu".

"U posebno teškom stanju šoka nalazi sa 100 najtežih bolesnika sa lnternog odeljenja КBC koji su svedočili ovoj brutalnoj i nenajavljenoj akciji, kao i deca srednje medicinsks škole koja u ovo vreme dolaze na praksu u bolnicu". stoji u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM navode da "Кurti sa svojom policijom koristi dogadjaje od nedelje iz Banjske kao izgovor za nastavak terora na severu Кosova".

"Ova akcija izvedena je s jasnim ciljem da na severu Кosova i Metohije nema mira, niti da srpska zajednica može da živi normalno, leči se bez straha, vodi decu u vrtiće i škole", zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Iz Srpske liste navode da je prilikom ove akcije bio blokiran i put koji vodi ka vodi ka vrtiću, odnosno predškolskoj ustanovi “Danica Jaramaz” i osnovnoj školi “Sveti Sava”.

“Nastavnici i vaspitači nisu mogli da dođu do svojih radnih mesta, deca su bila prestravljena, a zabrinuti roditelji nisu smeli da decu odvedu na boravak u vrtić odnosno na nastavu. Očigledno da Кurtijev režim tragične događaje iz Banjske sada koristi da opravda svo antisrpsko delovanje na Кosovu i Metohiji, kao i da nastavi sa daljim maltretiranjem naših građana”, dodaju iz ove partije.

Iz Srpske liste navode da su pripadnici Euleksa ovu akciju Kosovske policije pratili sa, kako piše u saopštenju, “udaljenosti od više desetina metara apsolutno nezainteresovani da spreče maltretiranje srpskog naroda”, dodaju da pripadnika KFOR-a nije bili ni na vidiku.

“Ostaje nam da pozovemo građane da u ovim ludim vremenima sačuvaju prisebnost i budu uz svoju decu, u nadi da će jednom i na ovim prostorima zavladati mir, te da će i Srbi moći da žive normalnim životom, da se leče bez da ih prepadaju do zuba naoružani specijalci, ili da ih isti ne maltretiraju na putu do vrtića i škole. Ovom prilikom odajemo priznanje zdravstvenim radnicima, vaspitačima i nastavnicima koji su hrabro stali u zaštitu prava svojih pacijenata odnosno dece”.

 

 


Komentari posetilaca