Kastrati: Do sada popisano oko 900 000 stanovnika
29/04/2024 13:03|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 50 |
|

Medija centar Čaglavica, 29.04.2024. - Direktor Agencije za statistiku Kosova saopštio je danas da je u procesu popisa stanovništva, domaćinstava i stanova do sada registrovano oko 900 000 stanovnika.

“Ove nedelje imamo veći broj registrovanih građana od planiranog, čini se da su se sada popisivači prilagodili svojim sredinama i formularima i stanovnici se popisuju. Za sada nemamo one koji su odbili, sva domaćinstva su odgovorila sa pozitivnim odgovorom. Ova nedelja je dinamičnija nego što je bilo pre i do sada je popisano skoro 900 000 stanovnika”, rekao je Avni Kastrati.

Kastrati je pozvao sve građane kod kojih popisivači još uvek nisu došli, da to prijave u svojoj opštini.

“Sami stanovnici treba da budu aktivni kako bi se stanovništvo registrovalo. Njihova adresa treba da budu opštine, kako kasnije ne bi došlo do izgovora da nije imao mogućnost da se registruje, jer nisu došli popisivači“, rekao je Kastrati.

Kastrati je naveo da Srbi u četiri opštine na severu Kosova, još uvek, kako je rekao, “oklevaju da učestvuju u ovom procesu”.

„Znaju da će biti kažnjeni ako ne učetvuju u registraciji. Neučestvovanje u registraciji znači da ne postoje. Podstičem srpsku zajednicu da učestvuje u tome, jer je to dobro za njih”, rekao je Kastrati.

Kastrati je rekao i da je u vezi sa procesom popisa prošle nedelje Kosovo posetila grupa međunarodnih eksperata.

“Obišli su pojedine opštine, bili su na terenu, susreli su se sa popisivačima, nadzornicima i nevladinim organizacijama, stanovnicima. Sastanak je bio i sa njima i sa ekspertima iz tog polja i oni su proces ocenili pozitivno. Prema njihovim procenama za sada sve ide kako je predviđeno”, rekao je Kastrati.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova na Kosovu koji je počeo 5.aprila, trajaće do 17.maja.


Komentari posetilaca