Kejleb Vau: Kosovo zloupotrebljava situaciju u Ukrajini za svoje ciljeve
14/03/2022 10:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 254 |
|

Medija centar Čaglavica, 14.03.2022. - Šef odseka za praktične politike NVO  “Aktiv” u Severnoj Mitrovici Kejleb Vau, rekao je u emisiji Slobodno srpski da je zahtev Kosova da bude primljeno u NATO po hitnom postupku nerealan i neosnovan. On smatra i da ne postoji potreba da Kosovo sada bude primljeno u NATO.

“Pre svega NATO vojnici su na Kosovu. Kosovo ima podršku Amerike i Evropske unije i ne postoji u ovom trenutku rizik po bezbednost da bi takav zahtev bio osnovan i realan”.

Vau smatra da političari u Prištini na neki način zloupotrebljavaju situaciju u Ukrajini za ostvarivanje svojih ciljeva, koji se odnose na prijem Kosova u NATO.

“Vidi se da postoji sve više podrške Ukrajni od strane albanske zajednice. Ja sada neću da se bavim amaterskom psihoanalizom, ne znam kako rat u Ukrajni doživljava običan građanin na Kosovu, ali ono što mogu da kažem jeste da ja lično više to doživljavam kao zloupotrebu jedne veoma tragične situacije i da ta situacija u Ukrajni koliko god da je tragična, koliko god da je loša, uopšte ne ugrožava bezbednost na Kosovu”.

Komentarišući poslednje istraživanje UNDP-a “Javni puls” prema kojem jezadovoljstvo radom predsednice Kosova Vjose Osmani izazilo 55,2 odsto anketiranih, a radom premijera Aljbina Kurtiija 53,2 odsto,  Vau je rekao da ne vidi čime su to oni zaslužili. On smatra da premijer Kurti sada radi suprotno od onoga što je govorio u kampanji.

“On je prvi političar na Kosovu, možda čak i jedan od retkih političara na Balkanu koji je nekad imao neko političko opredeljenje, koje je van retorike etničkih sukoba. On se u potpunosti promenio kada je pobedio. Pričao je recimo mnogo o nekom unutrašnjem dijalogu sa Srbima na Kosovu, tokom kampanje je pričao o tome. Međutim on je u par navrata rekao nešto što je meni lično malo zloslutno, na primer rekao je da treba da se poništi Zakon o upotrebi jezika na Kosovu što uopšte nije dobro, ali s druge strane on je bio, ponavljam, jedan od retkih političara na Kosovu koji je pričao o nekim realnim problemima koje građani imaju. Pričao je o potrebi da se poboljša socijalni sistem, kako treba da se poboljša zdravstveni sistem. E sada, da li je usvojio neki zakon u međuvremenu otkad je pobedio na tim izborima – pa do sada nije baš. Ta politička agenda je prilično siromašna”.

Kejleb Vau koji na Kosovu radi poslednjih devet godina smatra da su kosovski zakoni na papiru dobri, ali da je u praksi situacija sasvim drugačija. Kao primer naveo je Zakon o upotrebi jezika, gde prema njegovim rečima ne postoji politička volja za njegovo sprovođenje. 

“Ne postoji nikakav pritisak da se taj zakon implementira na pravi način ili kako treba. Kad god odete u bilo koju javnu instituciju ili ustanovu na Kosovu možete da vidite mnogo primera kršenja tog zakona, bilo da se radi o pristupu informacijama ili o nekim najosnovnijim formularima za bilo koje procedure”, rekao je Kejleb Vau u emisiji Slobodno srpski.

 

 


Komentari posetilaca