"KFOR ostaje garant mira i stabilnosti na Kosovu"
12/06/2019 09:42|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 598 |
|

Glas Amerike, 12.06.2019. - U glavnom štabu KFOR-a u Prištini obeležena je dvadeseta godišnjica od ulaska NATO snaga na Kosovo. Ceremoniji je prisustvovao i komandant Komande združenih snaga u Napulju admiral Džejms Fogo koji je poručio da KFOR ostaje garant mira i stabilnosti na Kosovu.

Komandant KFOR-a general major Lorenco D Adario rekao je da je Kosovo danas potpuno drugačije mesto u odnosu na pre 20 godina. Doživelo je, kako je kazao, 20 godina mira i razvoja.

„Kosovo je svedok razvoja jednog društva punog života. Ovaj put je pun izazova i mnoge poteškoće će morati da se prevaziđu u budućnosti. Ali kad pogledam unazad više ne vidim ljude koji beže kako bi spasili svoje živote, već građane spremne da idu za svojim blagostanjem i da grade budućnost za svoju decu“.

Ipak komandant KFOR-a poručuje da ima još dosta toga što tek treba da se uradi, ali da kako je kazao, poslednja politička dešavanja na Balkanu utiru put napretka i integracije.

„Pomirenje sa prošlošću zahteva hrabrost za kompromis koji može doći samo uz viziju i predanost ljudima i njihovoj budućnosti. Ne možemo biti slepi za izazove, ali ne smemo izgubiti iz vida ni budućnost, nastavljajući da gledamo napred i nadograđujući dosadašnji napredak. Toliko toga je ostalo da se uradi i toliko ciljeva koje treba preći. Ali mi kolektivno dugujemo onima koji su položili svoje živote. Vreme je da se svi ljudi na Kosovu opredele za trajno pomirenje. Ovo može da se postigne ako ostanemo verni viziji, ako se usmerimo na budućnost ohrabreni pozitivnim dešavanjima i izbegavajući da upadnemo u zamku ukorenjene retorike“.

Komandant Komande združenih snaga u Napulju admiral Džejms Fogo kazao je da KKFO ostaje garant mirnog i stabilnog okruženja na Kosovu.

„Želim da čestitam ovoj novoj generaciji na 20 godina mira u kojima su postali punoletni. I želim da pohvalim njihove napore da izgrade bolju budućnost sa svojim susedima, sa njihovim sugrađanima Evropljanima i sa čitavim svetom. Takvu budućnost je delom omogućio period konstantnog mira koji je NATO pomogao da se obezbedi. To bi trebalo da bude nasleđe koje predajemo generacijama koje su rođene posle konflikta“.

Komandant KFOR-a Lorenco D Adario i admiral Džejms Fogo istakli su i da je 213 pripadnika KFOR-a izgubilo svoje živote u kako su naveli borbi i neborbenim aktivnostima u poslednjih 20 godina na Kosovu. Ceremoniji u glavnom štabu KFOR-a u Prištini prisustvovali su i najviši kosovski zvaničnici.

 

 


Komentari posetilaca