Klokot-Vrbovac, procentualno najzaduženija opština na Kosovu
01/10/2014 11:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 1457 |
|


Posle promene lokalne vlasti u opštini Klokot – Vrbovac, u Kosovskom pomoravlju, opštinske strukture funkcionišu teško i usporeno, jer su od prošle vlasti, nasledile dug od preko  300 000 evra, rečeno je na debati,  koja je održana u Medija centru u Čaglavici, na temu “Izazovi i dostignuća opštine Klokot – Vrbovac”. Debatu je organozovala produkcija New press, uz podršku Kancelarije za zajednice pri Vladi Kosova.

Prethodno rukovodstvo opštine Klokot, ostavilo je novim opštinskim vlastima , 300 000 evra duga, kao i 50 000, na osnovu prikrivenih faktura, zbog čega je opštinska komisija za ispitivanje zloupotreba budžetskih sredstava, Opštinskom javnom tužilaštvu, prijavila pet slučajeva, rekao je Nikola Nojkić, direktor odeljenja za budžet i finansije u ovoj opštini.  

“Dakle, radi se o tome, da će budžet opštine Klokot, za 2015.godinu, iznositi 795 000 evra, tj. oko 795 000 evra, od kojih su 707 000 iz vladinog granta  i 86 000 iz sopstvenih prihoda. Tačno je ovo što je rekao gospodin Vesić, da je opština Klokot najzaduženija opština, procentualno, na celom Kosovu. Kada sam došao na mesto direktora budžeta i finansija, zatekao sam dug od 300 000 evra, koj je nakon toga i narastao prikrivanjem faktura i trenutno smo dužni oko 350 000 evra. Imali smo par prinudnih naplata, od strane trezora, a imamo i komisiju koja je formirana od strane skupštine, koja treba da utvrdi eventualne zloupotrebe od 2010-2013.godine. Komisija sumnja da kod pet predmeta postoji zloupotreba i ti slučajevi su prijavljeni u Osnovno javno tužilaštvo”, kaže Nojkić.

Nebojša Vesić, šef kabineta gradonačelnika Klokota, naglašava da je jedan od najvećih problema u radu opštine Klokot,  monopol Agencije za privatizaciju nad društvenim i državnim zemljištem, kao i nedostatak opštinskog zemljišta za izgradnju objekata, za koje su već obezbeđena sredstva, a koja su neophodna za normalno funkcionisanje opštine:

“Mi zaista imamo velikih problema sa opštinskim zemljištem. I pored dobre volje i pored toga što mi apliciramo i tražimo određena sredstva na raznim projektima, pošto nama nedostaju neke osnovne institucije za rad i normalno funkcionisanje naše opštine, mi nemamo zemljište za određene objekte. Na primer,  mi nemamo zemljište, na kome bismo izgradili Centar porodične medicine, a projekat za to nam je prošao kod Međunarodne zajednice, zatim, nemamo zemljište na kome bismo izgradili novu zgradu Osnovne  škole u Klokotu, Vatrogasni dom i ostale institucije koje bi trebalo da imamo i koje nam pripadaju i sa kojima bi normalno  funkcionisala naša opština.”

U opštini Klokot se realizuje mali broj projekata , zbog niskog  budžeta i  nasleđenih dugova, istakao je Miroslav Stolić, direktor odeljenja za zdravstvo, socijalna pitanja, obrazovanje, kulturu, omladinu i sport.

“U Vrbovcu je završeno renoviranje škole i taj projekat je finansirala Evropska Komisija, a bio je vredan 205 000 evra. Za koji dan, prema dinamici radova, treba da počne izgradnja nove škole u Klokotu, koju takođe finansira Evropska Komisija u vrednosti od pola miliona evra. Takođe, treba da počne i opremanje Doma kulture u Klokotu, koje finansira IOM, organizacija za migracije. U saradnji sa novim program-aktom i opštinom, treba da počne izgradnja centra za mlade u Klokotu. Neki projekti, koji su predviđeni prošle godine, nisu u početku mogli da se realizuju, zato što su stigle sudske odluke, kojima su nam skinuta sredstva, koja su planirana za ovu godinu”, kaže Stolić.

Osim nasleđenog duga i  nedostatka  opštinske zgrade,   Hidajet Ahmeti, direktor administracije, usluga i javnih službi, u opštini Klokot, naveo je i nedovoljno visok nivo stručnosti zaposlenih radnika u opštinskoj administraciji:

“Što se tiče opštinskog osoblja, mislim da i tamo imamo problema, odnosno, imamo neadekvatno osoblje, koje ne ispunjava u kompletnoj meri kriterijume, ali ovom prilikom bih hteo da se zahvalim OSCE-u i drugim partnerima, sa kojima sarađujemo i koji nam omogućavaju brojne obuke i treninge za radnike, kako bismo podigli kapacitete i kako bismo povećali kvalitet usluga koje pružamo našim građanima, za šta smo i izabrani.”

Opština Klokot je novoformirana  opština, prema planu Martija Ahtisarija o dezentralizaciji  na Kosovu, prostire se na  75 kvadratnih kilometara,  ima oko 5 000 stanovnika i obuhvata četiri sela. U opštini živi  75% Srba i  25 % Albanaca i ostalih, a novo opštinsko rukovodstvo je veoma zadovoljno međuetničkim odnosima.  


Komentari posetilaca

BRUKA

2014-10-09 22:40
O Kosovo, tesko tebi sa ovakvim Srbima.