Komnenović: Srbija se neće odreći svojih institucija na KiM
23/05/2013 20:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 627 |
|

 

Poslanik u poslaničkom klubu Jedinstvene Srbije Radoslav Komnenović izjavio je danas da su poslanici Skuštine Srbije, koji borave na Kosovu i Metoihji, danas imali konstruktivne razgovore sa predstavnicima Srba sa KiM, tokom kojih su se saglasili da država Srbija nikada neće da se odrekne svojih institucija u pokrajini.
 
Govoreći o sporazumu postignutom u Briselu, Komnenović je rekao da su se sa sagovornicima saglasili da su ti razgovori trebali da krenu mnogo ranije i da se sporazum različito tumače.
 
"Ovde se ljudi boje. Boje se da ne izgube i ono što su imali, a to je identitet, da ne budu više Srbi, da moraju da imaju drugo državljanstvo...Mislim da to država Srbija ne sme da dozvoli i neće da dozvoli", rekao je on.
 
Komnenović je kazao da su u razgovorima u Briselu učestvovali najviši organi vlasti u Srbiji na čelu sa predsednikom, premijerom, i prvim potpredsednikom vlade, te da imaju puno poverenje u njih.
 
On je izrazio nadu da će sva pitanja biti rešena na obostrano zadovoljstvo.
 
Načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Neeljković rekao je da su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije upoznali narodne poslanike sa položajem srpskog naroda u prokrajini i da su saglasni da briselski sporazum nije najbolje rešenje.
 
"Ovo je rešenje koje je iznuđeno, koje je pod pritiskom nametnuto i tim rešenjem, odnosno sporazumom, hipotetički govoreći, ukoliko bi došlo do implementacije, srpski narod na KiM bi mnogo izgubio i treba svim silama zadržati postojanje institucija države Srbije, obzirom da su one jedini garant opstakna i ostanka srpskog naroda na KiM", rekao je Nedeljković.
 
On je kazao da se u praksi pokazalo da tamo gde nema institucija države Srbije, nema ni Srba.
 
Nedeljković je ocenio da je želja Prištine da srpski narod na Kosovu institucionalno asimiluje, što i pokušava, kako je rekao, pokusavaju da srpskom narodu oduzmu i državljanstvo Repblike Srbije i da nasilno nametnu neko drugo, odnosno pokušava se da se srpskom narodu oduzmu prava na jezik, slobodu govora, državljanstvo i slobodu kretanja.
 
Nedeljeković je rekao da je siguran da su narodni poslanici pažljivo saslušali iznete argumente o položaju srpskog naroda i briselskom sporazumu i da sada mnogo bolje razumeju situaciju na Kosovu i Metohji.
 
Poslanici Skupštine Srbije u okviru posete Kosovu i Metohiji obišli su Rudarsko-metalurško hemijski kombinat (RMHK) Trepča i razgovarali sa rektorom i dekanima Univerziteta u Prištini.
 
 

Komentari posetilaca