Konjufca: Formiranje ZSO nije obaveza ukoliko Srbija ne prizna Kosovo
20/04/2023 13:25|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 240 |
|

Ekonomia Online, Kim, 20.04.2023. - Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca rekao je da Kosovo nema obavezu da formira Zajednicu srpskih opština ako Srbija ne prizna kosovsku nezavisnost.

Konjufca je, reagujući na izjavu američkog specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da do 2. maja očekuje predlog kosovske vlade za ZSO, rekao da ostaje da se vidi šta će se desiti na sastanku, ali prema njegovim rečima, Kosovo treba da pokaže da nema obavezu i da ništa ne preduzima bez dobijanja priznanja od Srbije.

"Mislim da je sporazum izgrađen na dva koloseka, prvi kolosek je de fakto priznanje Srbije, dok je drugi kolosek formiranje ZSO koju su prihvatile prethodne vlade i prethodna većina 2013. godine. Kosovu je potrebno tržište koje nema nikakve obaveze i ne bi trebalo da se radi bez prvog koraka, što je de facto priznanje“.

Konjufca ne očekuje da će 2. maja biti prihvaćena neka nova verzija ZSO.

"Formiran je upravljački tim koji je već jednom dao predlog kako treba da izgleda ZSO i ta ponuda nije prihvaćena, a sada ću ponuditi drugu. Ne isključujem mogućnost da neće funkcionisati ni ovaj drugi predlog, s obzirom na sastav ovog rukovodećeg tima, koji čine i srpski poslanici, što je neprihvatljivo za Kosovo. Mislim da ako ponude nacrt koji je u skladu sa interesima Srbije, mislim da je najbolje za Kosovo da razreši ovaj upravljački tim", zaključio je on.

 

 

 


Komentari posetilaca