Konjufca: O nezavisnosti Kosova ne može se pregovarati
16/09/2021 14:41|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 262 |
|

Anadolija, RTK2, 16.09.2021. - Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka nije bilo izjava za medije, a iz Skupštine je saopšteno da je na sastanku bilo reči o napretku dijaloga između Kosova i Srbije, regionalnoj saradnji i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Predsednik Skupštine  Konjufca rekao je da bi dijalog trebalo da rezultira međusobnim priznanjem i ponovio stav da se o ustavnom poretku, suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Kosova ne može pregovarati.

“Nikada nećemo prihvatiti da ti postulati naše države budu predmet razgovora sa Srbijom”, kazao je Konjufca.

Predsednik Skupštine je, takođe, istakao parlamentarna opredeljenja u pogledu usvajanja zakona i njihovog usklađivanja sa zakonima EU, ponavljajući da je perspektiva Kosova u Evropskoj uniji.

Miroslav Lajčak se u sredu, prvog dana posete Kosovu, sastao sa premijerom Albinom Kurtijem.

Kako je ranije saopšteno iz Kancelarije EU na Kosovu, specijalni predstavnik Lajčák tokom posete Kosovu, od 15. do 17. septembra, sastaće sa političkim liderima, parlamentarcima, međunarodnom zajednicom, predstavnicima poslovne zajednice i medija, kao i sa mladima.

Lajčak planira da razgovara o trenutnom stanju implementacije sporazuma o dijalogu i o napretku u pregovorima o sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji.

 


Komentari posetilaca