Kontroverzni bivši gradonačelnik Štrpca
21/12/2021 15:24|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 384 |
|

RTV KIM, 21.12.2021. - Bivši predsednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić, koji je sa direktorom urbanizma, još nekoliko funkcionera i vlasnika preduzeća uhapšen jutros u Štrpcu po nalogu Osnovnog tužilaštva u Uroševcu zbog sumnje da je umešan u krivična dela primanje mita, davanje mita i zloupotrebu službenog položaja, retko je govorio za medije, ali su kontroverze koje su ga pratile ostavile priličan medijski rep za njim u protekloj deceniji.

Dugogodišnji gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić je krajem leta 2012. godine, prema pisanju Kohe pucao na bazenu "Hacijenda" u Gračanici. Navedeno da je nakon prijave pucnjave intervenisala i policija, pa su gradonačelnik Štrpca i telohranitelji saslušani u stanici u Gračanici. Međutim, policija tada nije želela da potvrdi da je Nikolić bio privođen.

Iz GI Spska je početkom novembra 2013. saopšteno da je "u Štrpcu je fizički napadnut i pretučen član Izbornog štaba GI Srpska Aleksandar Stanković". U saopštenju dostavljenom KIM radiju iz te političke opcije je navedeno da je "Stankovića fizički napao i pretukao Branislav Nikolić, rođeni brat Bratislava Nikolića, aktuelnog gradonačelnika i kandidata za to mesto ispred SLS".

Početkom decembra iste godine izbušene su gume na automobilu kandidata GI Srpska za gradonačelnika Štrpca Ivana Redžića i na "još najmanje 15 automobila aktivista i predstavnika ove liste". Redžić je sumnjao da su bušenje guma na automobilima organizovali aktivisti njegovog protivkandidata u drugom krugu glasanja za predsednika opštine Bratislava Nikolića iz Samostalne liberalne stranke. SLS je odbacila te navode, optužujući aktivistu GI Srpska Radojka Kecića da je organizovao i izvršio bušenje guma članovima GI Srska u Štrpcu kako bi pre početka glasanja izazvao tenzije.

U julu 2014. godine Bratislav Nikolić, Dalibor Jevtić, Saša Milosavljević, Jelena Bontić i Jasmina Živković su u zajedničkom saopštenju za medije naveli da su napustili stranku zbog nezadovoljstva stanjem u SLS-u i nemogućnosti da se na to utiče. SLS je sutradan saopštila da je da je procedura za smenu Bratislava Nikolića pokrenuta odmah nakon parlamentarnih izbora, a da je Dalibor Jevtić smenjen sa mesta izvršnog direktora stranke još 1. jula, negirajući tako njihove ostavke.

Prištinski mediji su početkom marta 2015. izvestili da je "gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića privela policija u Gnjilanu". Portal "Indeksonline" je tada naveo, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Nikolić priveden zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Međutim, policija u Gnjilanu nije privela Bratislava Nikolića na saslušanje, izjavio je tada za Kim portparol kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hašani.

Sredinom septembra 2015. u Štrpcu se tri hiljade ljudi kolektivno učlanilo u Srpsku naprednu stranku. Predsednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić je rekao da se to dogodilo "zbog ozbiljne politike predsednika vlade (Aleksandra Vučića) i ozbiljnog rada na terenu Marka Đurića. Član Predsedništva SNS-a Marko Đurić tom prilikom je rekao da je kucnuo čas da se na KiM sve što "srpski diše i govori" stavi pod jedan barjak, a to je "politički barjak SNS".

Krajem decembra 2015, sudsko veće Osnovnog suda u Uroševcu odbacilo je optužnicu protiv gradonačelnika Štrpca Bratislava Nikolića za zloupotrebu službenog položaja. Opštinski odbor SNS-a u Štrpcu je tada saopštio da je "pravda pobedila".

Sredinom jula 2016. KoSSev je preneo pisanje portala Indeksonline da je Ministarstvo za prostorno planiranje uz asistenciju Policije Kosova sprovelo je na Brezovci u opštini Štrpce akciju rušenja vikendica izgrađenih bez dozvola. Predsednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić nije se javljao na telefon toga dana.

Krajem februara 2017. gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić izbacio je iz kancelarije novinara TV Most Zlatka Ugrinovića. Kako je UNS-u rekao Ugrinović, on je po novinarskom zadatku otišao u opštinu kako bi se sa zamenikom predsednika privremenog organa Živčetom Šarkočevićem dogovorio o njegovom gostovanju u emisiji. “U jednom trenutku, u toku našeg razgovora, u kancelariju je ušao Bratislav Nikolić i ugledavši me kako razgovaram sa Šarkočevićem, vidno uzrujan, ljutitim glasom povikao: ’Šta ti radiš ovde, gubi se iz kancelarije’, rekao je Ugrinović. UNS i DNKiM tražili su tada od Nikolića da se izvini novinaru.

Početkom februara 2019, prema rečima Dobrivoja Stevanovića, jedan od organizatora protesta protiv izgradnje MHE na Brezovici gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić je obećao meštanima, koji su već dva meseca protestovali zbog izgradnje mini hidrocentrale, da će radovi biti potpuno obustavljeni.

U maju 2019. gradonačelnik Opštine Štrpce Bratislav Nikolić najoštrije osuđuje prekomernu upotrebu sile od strane pripadnika specijalne Kosovske policije i napad na stanovnike opštine Štrpce koji su pokušali da zaustave bager u radu na izgradnji mini-hidroelektrane i ocenjuje da je to "napad na sve stanovnike Štprca".

Početkom juna 2019. Nikolić boravi u Nemačkoj u okviru delegacija političkih predstavnika Srba sa Кosova. Ppredsednik Srpske liste Goran Rakić, gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić i šef poslaničke grupe Srpske liste u Skupštini Кosova Saša Milosavljević su istakli da je poseta Berlinu "dobra prilika da se sagovornicima ukaže na probleme, kao i na trenutnu političku i bezbedosnu situaciju na Кosovu iz ugla srpskog naroda".

Krajem januara ove godine Goran Vasiljević iz Štrpca, aktivista GI “Za slobodu, pravdu i opstanak”, kazao je za RTV Kim da ga je u kafani "Karpa" pretukao kandidat Srpske liste za poslanika Branislav Nikolić, rođeni brat Bratislava Nikolića. Branislav Nikolić, kandidat za poslanika Srpske liste negirao je da pretukao Vasiljevića. “To nema veze, to su dezinformacije. Ništa se nije desilo. Ja sam juče slavio, imao goste kod kuće. Ništa nije bilo”, kazao je za RTV Kim Nikolić i dodao da su “to izmišljene informacije”. U policijskom izveštaju stanice iz Štrpca u koji je RTV Kim imala uvid, ime Branislava Nikolića se uopšte nije dovodilo u vezu sa ovim slučajem.

 

 


Komentari posetilaca