Kosovo: Najniži nivo siromaštva, ali dvocifrena inflacija
13/04/2022 10:50|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 290 |
|

Ekonomia online, RTV KIM, 13.04.2022. - Poslanik vladajuće većine u Skupštini Kosova je naveo da se na osnovu izveštaja Svetske banke može reći da je siromaštvo na Kosovu tokom 2021. smanjeno sa 23 na 19 procenata. Član Predsedništva Demokratske partije Kosova i bivši ministar ekonomskog razvoja Bljerand Staviljeci podseća da je inflacija na Kosovu tokom marta povećana na 10 odsto, a najavu pomoći Vlade Kosova građanima od sto evra naziva "malom milostinjom".

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je da će za april penzionerima, radnicima u privatnom i javnom sektoru i studentima biti isplaćeno po sto evra.

Muja: Siromaštvo nikad manje

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Armend Muja je naveo da će pomoć stići kao rezultat rasta cena.

"Čak i u novembru, bilo je pomoći određenim kategorijama da se minimizira uticaj rasta cena", rekao je on.

Muja je dodao da je ukupna pomoć aktuelne vlade građanima blizu milijardu evra, uključujući razne subvencije.

"U 2019. godini Vlada Kosova je za grantove i transfere dala oko 630 miliona evra. Pomoć u vreme pandemije dostigla je preko 800 miliona. Naša pomoć već iznosi milijardu evra, tako da je pomoć Vlade Kosova povećana mimo pandemije", naveo je on.

"Juče je izašao izveštaj Svetske banke u kome se navodi da je zbog ovih mera siromaštvo na Kosovu 2021. smanjeno sa 23 na 19 procenata. Nivo siromaštva nikada ranije nije bio manji", rekao je Muja.

On je zaključio da je aktuelna vlada pomagala siromašne, za razliku od prethodne, koja je, prema njegovim rečima, izdvajala novac za preduzeća.

Staviljeci: Martovska inflacija na Kosovu dvocifrena

Član Predsedništva Demokratske partije Kosova i bivši ministar ekonomskog razvoja Bljerand Staviljeci je navodi je da je inflacija na Kosovu tokom marta povećana na 10 odsto.

Rast cena osnovnih proizvoda i rekordna dvocifrena stopa inflacije, još više će pogoditi građane Kosova.

"Inflacija za mart je 10%. Ogromna povećanja cena sa ovim vrednostima inflacije dostižu crne rekorde u smislu tereta koji se stavlja na porodicu da jedva preživi mesec", naveo je on na društvenim mrežama, uz napomenu da je negativan rekord postignut za vrlo kratko vreme.

Staviljeci ideju o pomoći od sto evra smatra "malom milostinjom u momentom kada neki misle da se veliki ekonomski problemi mogu tako rešiti dugoročno.

"Osim milostinje za mesec april koja do kraja godine pada na 12,5 evra mesečno, šta osiromašeni građani prvo da pokriju ovom vrednošću. Struju? Derivate? Brašno? Hleb? Mleko? Naftu?“, upitao je Stavijleci.

 

 


Komentari posetilaca