Kosovo: Nižu se protesti zbog antipandemijskih mera kosovskih vlasti
03/08/2020 20:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 551 |
|


Glas Amerike, 03.08.2020. - Medicinske sestre i tehničari sa Kosova protestovali su ispred zgrade Vlade Kosova zahtevajući dvostruko veću naknadu za noćni rad. Osim njih u Prištini su protestovali i vlasnici bazena najavljujući blokadu granice sa Albanijom, ako Vlada ne ukine odluku o zabrani rada bazena.

 

Medicinske sestre i tehničari sa Kosova uputili su sa protesta u Prištini zahtev Vladi Kosova da se poveća cena rada za noćne smene sa sadašnjih 18 na 36 evra.

Predsednik Sindikata medicinskih sestara, babica i tehničara Fitim Havoli pozvao je osamnaest članova vlade da provedu na dežurstvu u infektivnoj klinici samo osamnaest minuta, rekavši da su medicinske seste prva i poslednja linija koja gleda u lice pandemiji.

 

„Ovim protestom obraćamo se vladi, tražimo da se jednom zauvek okrene zdravstvu i ovoj zajednici koja se suočila sa Kovidom 19, ne štedeći ni sebe ni svoje porodice. Sada smo tu da ukažemo Vladi na to da smo mi zajednica koja bi trebalo da se tretira kao prioritet. U noćnoj smeni koja traje 12 sati medicinska sestra je u bliskom kontaktu sa pacijentima 11 sati“, rekao je Havoli.

Protest medicinskih sestara i tehničara završen je simboličnom akcijom predaje osamnaest belih mantila Vladi Kosova. Nešto kasnije na istom mestu protestovali su i vlasnici bazena nezadovoljni zbog odluke o zatvaranju bazena, što je jedna od poslednjih mera vlade za suzbijanje koronavirusa.

 

"Bazeni na Kosovu imaju vrlo krhku i kratku sezonu. Sa tri 3 meseca sunca koje imamo, uspevamo da dobijemo 50 sunčanih dana. Odluka vlade će nas dovesti do kolapsa i bankrota, jer ne uspevamo da pokrijemo dnevne troškove. Ako vlada ne poništi svoju odluku najkasnije do večeras, održaćemo sledeći protest na granici sa Albanijom, gde ćemo blokirati vozila koja napuštaju Kosovo", rekao je na protestu Diamant Paćarizi predstavnik vlasnika bazena na Kosovu.

Protest u Prištini podržali i zaposleni na bazenu Hacienda u Gračanici.

 

“Nas je policija u četvrtak zatvorila, naredili su nam da sve posetioce hitno izbacimo sa bazena i da smemo da radimo samo kao kafić, ne kao bazen. Ova odluka ministarstva o radu bazena je veoma nelogična, prvo ovo ovde je veliki prostor, velika kvadratura, a i čistiji je vazduh nego na zatvorenim bazenima. Mi podržavamo protest u Prištini i nadamo se malo boljoj odluci. Imamo primer drugih ugostitelja koji su dobili duže radno vreme”, rekao je za Glas Amerike Petar Mladenović jedan od vlasnika bazena “Hacienda” u Gračanici.

Protekle nedelje u Prištini su protestovali predstavnici ugostiteljskih objekata tražeći između ostalog produženje radnog vremena, nakon čega je Vlada Kosova donela odluku da se ugostiteljskim objektima produži vreme rada za još sat i po vremena.

 


Komentari posetilaca