Kosovo: Novinarstvo vrlo rizična profesija
03/05/2020 14:35|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 516 |
|

RTV KIM, 03.05.2020. - Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić podseća da je bezbednost novinara na Kosovu i dalje jedan od većih problema. Urednica Radio Kosova 2 Zulfija Jakupi podseća da su mediji vrlo važni za društvo, i navodi "da su u poslednja dva meseca pokazali da su na visini zadatka".

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.

Budimir Ničić ističe da se kosovski mediji koji izveštavaju na srpskom jeziku poslednjih nekoliko godina suočavaju sa brojnim problemima. Mnogi su na rubu egzistencije, jer zavise isključivo od projektnog finansiranja, a sredstava, iz godine u godinu, ima sve manje.

“Ipak, jedan od glavnih izazova je i dalje bezbednost novinara, jer je Kosovo još mesto na kome je opasno biti novinar. Broj napada jeste manji u odnosu na prethodne godine, ali je problem što najveći broj tih napada i dalje ostaje nerasvetljen. Samo u proteklih mesec i po dana imali smo četiri napada na medijske radnike. Sve to pokazuje zašto je na Kosovu novinarstvo profesija visokog rizika. Da ne govorim o tome sto jos uvek nisu rasvetljeni slučajevi 17 ubijenih i kidnapovanih novinara”, kazao je Ničić u pisanoj izjavi za RTV Kim.

On napominje da je novinarima često ograničen pristup informacijama, što otežava posao.

“Srpski predstavnici u institucijama, konkretno iz Srpske liste, su već godinama potpuno zatvoreni za većinu medija. Ne žele da daju izjave, ne javljaju se na pozive, odbijaju gostovanja u emisijama i nikako da konačno shvate da je to njihova obaveza, a ne volja”, zaključuje Ničić.

Urednica programa drugog programa Radio Kosova na srpskom jeziku Zulfija Jakupi smatra da se položaj medija nije puno promenio.

“I dalje su mediji delimično slobodni, dešavaju su sporadični napadi na novinare tokom obavljanja njihovih radnih zadataka, koji se završavaju osudama novinarskih udruženja. Međutim, pandemija koronavirusa je pokazala koliko su medijski radnici ugroženi na svojim na radnim mestima, ali isto tako i kolika je važnost medija za jedno društvo. Mediji su u ova dva poslednja meseca pokazali da su na visini zadatka”, navela je Jakupi.

Novinarka KTV Teuta Arifaj podsetila je da je Kosovo rangirano na 70 mestu u svetu po slobodi štampe u izveštaju Reportera bez granica, što predstavlja poboljšanje za 5 mesta od prošle godine. Na terenu je situacija osetljiva.

„Novinari se i dalje napadaju od strane određenih lica i političara. Poslednjih meseci je politička situacija na Kosovu veoma napeta, pa smatram da su u tim okolnostima novinari češće na meti napada. Na Kosovu, nažalost, postoji nepisano pravilo da mediji moraju biti podeljeni, da su na nečijoj su strani. Veoma je teško praktikovati nezavisno novinarstvo. To proizlazi iz činjenice da su mnogi mediji na Kosovu finansijski nestabilni, pa zato postaju osetljivi na uticaje, pogotovo političke. Ipak, smatram da su položaj novinara na Kosovu i sloboda izražavanja mnogo bolji u odnosu na susedne zemlje“, rekla je Teuta Arifaj.

Arifajeva je dodala da u uslovima pandemije koronavirusa izveštavanje, pogotovo sa terena, izgleda kao profesija na prvoj linijji odbrane, zajedno sa doktorima, policijom itd.

„Pošteno i tačno izveštavanje i neširenje panike je krucijalno u ovoj situaciji, s obzirom da doseže do izolovanih zona i građana koji možda i ne razumeju novonastalu situaciju. Što se Kosova tiče, bez obzira na ogranjičenje kretanja koje važi za çelu terotoriju, novinari su ipak mogli da se slobodno kreću, a to je za pohvalu“, smatra ona.

Valja podsetiti i da je tokom pandemije koronavirusa portal Gazeta sinjali objavio lične podatke 210 Srba, Goranaca i Roma koji su se našli u karantinu ili su evidentirani kao oboleli od koronavirusa, a Javni servis Kosova optužio Srpsku pravoslavnu crkvu da bolest leči „primitivnom ruskom metodom“ i da su srpski manastiri „puni ruskih špijuna “, čime je ugrozio prava cele srpske zajednice.

 


Komentari posetilaca