Kosovo ima “njeno veličanstvo”
16/02/2014 12:57|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 4357 |
|


Vašington-Glas Amerike, 15.02.2014.- Šest godina nakon što je Skupština Kosova proglasila nezavisnost,  Kosovo još nema ni kralja ni kraljicu, ni cara,  ni caricu, ni princa, ni princezu, ali ipak ima “njeno velicanstvo”. Radno mesto njenog veličanstva je u zgradi predsedništva Kosova.

Povodom šeste godišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova na adrese mnogih političara i javnih ličnosti stigla je, na srpskom jeziku,  pozivnica sledeće sadržine.

“Predednica Republike Kosovo, Njeno Veličanstvo, gospodja Atifete Jahjaga, povodom šeste godišnjice proglašenja nezavisnosti Republike Kosovo ima šast pozvati vas na doček koji se organizuje u nedelju 16.februara u hotelu Emerald u 19:30”.

Za direktora Doma kulture u Gračanici Živojina Rakočevića “njeno veličanstvo” na pozivnici nije nikakvo iznenadjenje.

 “Svaka Mesna zajednica na Kosovu ima pravo da bude carevina i ako tako stvari posmatramo onda je logično i da za sledeći dan nezavisnosti traže pravo veta u Ujedinjenim nacijama”, kazao je Rakočević.

Iz kabineta predsednice Kosova, ali i kabineta premijera, proteklih godina bilo je nekoliko  “jezičkih incidenata”. Svi na srpskom. Tako su i predsednica Jahjaga i premijer Tači, nezavisno jedno od drugog, katoličkim i pravoslavnim vernicima umesto Božica čestitali Uskrs.

Rakočevic koji je i magistar srpskog jezika i književnosti za Glas Amerike kaze da je srpski jezik uništen kada je u pitanju njegova službena upotreba na Kosovu.

 “Mi sada imamo jedan jezik koji je nakazni jezik kosovske administracije. Zapravo to je albanizovani srpski jezik u kome mi imamo izvršenje u odnosima sa javnim organima, imamo likvidatore u oglasima, imamo 300 čuda koja mi u principu ne razumemo”, kazao je Rakočević.

 

Pored pomenutog prijema koji će za domaće i međunarodne zvanice  organizovati predsednica Jahjaga, u okviru obeležavanja šeste godišnjice  nezavisnosti Kosova biće održani i brojni kulturni i sporski događaji. Na sam dan proglasenja u ponedeljak 17. februara biće održana svečana sednica Skupštine Kosova, a nakon toga će u centru grada u Prištini biti organizovana parada, defile pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova i Policije Kosova.

 

 


Komentari posetilaca