Kosovo još uvek nije dobilo nijednu dozu anti-kovid vakcine
21/02/2021 14:32|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 431 |
|

Koha, Kossev, RTK2, 21.02.2021. - Iako nema nijednu dozu, a ne postoji ni rok do kada će doći, Ministarstvo zdravlja donelo je novi državni plan za vakcinaciju koji predviđa trostepenu vakcinaciju protiv koronavirusa s ciljem imunizacije 70 odsto stanovništva. Prva vakcina za koju se očekuje da će stići je AstraZeneka preko šeme COVAX. A za imunizaciju 70 odsto stanovništva, kako je predviđeno planom, prema jednoj proceni Kosovu je potrebno najmanje 2.5 miliona doza vakcina.

 

Nekolko frižidera za čuvanje vakcine „Pfizer-BioNTech“ do -80 stepeni celzijusa ostalo je u hodniku Nacionalnog instituta za javno zdravlje. To je zato što Kosovo još uvek nije dobilo nijednu dozu anti-kovid vakcine, iako su nekoliko puta institucije obećavale da će se to dogoditi tokom februara.

 

Ministarstvo zdravlja odobrilo je u petak novi državni plan za vakcinaciju protiv kovid-19 na Kosovu, iako je takav plan odobren prošle godine.

 

Prema ovom planu, u prvoj fazi se očekuje da se vakciniše 3 odsto stanovništva, da bi se sa drugom fazom nastavilo sa 17 odsto, a u trećoj fazi 50 odsto.

 

„Prema planu koji se ogleda u ovom dokumentu (Državni plan vakcinacije), uvođenje kovid-19 vakcine odvijaće se u tri faze. U prvoj fazi uvođenja vakcine vakcinisaće se 3% stanovništva (ili 54.000 zdravstvenih radnika i starijih osoba). U drugoj fazi – ostatak populacije od 17% (306.000 građana) biće vakcinisano“, navodi se.

 

Dalje se navodi da će posebna pažnja biti posvećena jednakosti u njihovoj raspodeli.

 

Prema ovom dokumentu od 70 stranica, tokom prve i druge faze koristiće se vakcine koje će pristići preko šeme COVAX Svetske zdravstvene organizacije, a u trećoj fazi, planirana je vakcinacija vakcinama kompanije Fajzer.

 

Zvaničnici Ministarstva zdravlja rekli su da je plan sveobuhvatniji i podeljen u tri faze dok je prethodni plan prilagođen vakcinaciji manjeg broja ljudi.

 

„AstraZeneka“ je prva vakcina za koju se očekuje da stigne na Kosovo, prema rečima Nasera Ramadanija, direktora Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, spremni su da započnu sa vakcinacijom.

 

Ramadani je rekao da se nastavlja obuka medicinskog osoblja.

 

„Obuke su već završene. Preostalo je samo nekoliko određenih treninga u zavisnosti od proizvođača i toga koje će vakcine doći. Znate da će uskoro ‘AstraZeneka’ doći na Kosovo i odmah će biti raspoređena prema prioritetima“, rekao je on.

 

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je za vanrednu upotrebu vakcinu koju je proizvela farmaceutska kompanija ‘AstraZeneka’ u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu.

 

Ovo je druga vakcina koju je odobrila SZO, nakon odobrenja vakcine „Pfizer/BioNTech“ u decembru.

 

Izveštaj koji je odobrilo Ministarstvo zdravlja takođe predstavlja kategorije za koje se očekuje da će se vakcinisati protiv COVID-19, gde su u prvom redu medicinsko osoblje, štićenici staračkih domova, ljudi sa hroničnim bolestima i oni stariji od 80 godina.

 

U drugoj fazi, prioritet su dobili nastavnici i pripadnici snaga bezbednosti, uključeni u upravljanje pandemijom. Dakle, prema ovom planu, cilj je vakcinisati 70 odsto stanovništva, odnosno 1.260.000 ljudi.

 

Vršilac dužnosti ministra zdravlja, Armend Zemaj, prošle godine saopštio je da su postigli dogovor sa kompanijom Fajzer da obezbede preko 300.000 doza, ali da je to sama kompanija dovela u pitanje. Ostale doze je obećala austrijska država od kompanije koja još uvek nije licencirala vakcinu.

 


Komentari posetilaca