Kosovo na putu ka Savetu Evrope – izazovi i šanse
13/06/2022 17:36|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 674 |
|


Medija centar Čaglavica, 13.06.2022. - “Kosovo na putu ka Savetu Evrope – izazovi i šanse” bila je tema debate održane u Medija centru u Čaglavici, na kojoj su Srbi i Albanci izneli različita gledišta. Viši istraživač Kosovskog isntituta za pravdu Jeton Hasani kazao je da Kosovo treba da postane član Saveta Evrope i dodao da smatra da na tom putu neće imati velikih problema.

„Učlanjivanje neće biti problem, ali obaveze koje će preuzeti posle na sebe kad je implemetacija u pitanju, to je nešto drugo. To su pitanja i obeveze koje će se ticati vladavine prava, demokratije i zaštite ljudskih prava ali Kosovo će takođe preuzeti i druge obaveze kao što je pitanje priznavanja istopolnih zajednica, prava na sklapanje istopolnih brakova kao i druga pitanja kao što je status verskih ustanova, primenjivanje presude o manastiru Visoki Dečani. Ova pitanja koja sam spomenuo  neće kočiti Kosovo na tom putu, mislim da će se omogućiti i Kosovu,  kao što se omogućilo nekim drugim zemljama da se prvo primi u članstvo, a onda se podleže drugim obavezama“, kazao je Hasani.

S druge strane politikolog Ognjen Gogić smatra da će se Kosovo na putu ka Savetu Evrope ipak susreti sa određenim izazovima, a  jedan od njih je i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

“Nezamislivo je da bilo koja zemlja postane članica Evopske unije, a da prethodno nije postala članica Saveta Evrope, jer drugačije nije moguće ispuniti kriterijume koji se tiču vladavine prava, poštovanje ljudskih prava, demokratije i slično. Pitanje članstva Kosova u Savet Evrope bi se postiglo pre ili kasnije, ali ono bi trebalo da sledi nakon što se postigne taj sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji. Ovo što se sada desilo je jednostrani potez koji može da nas udalji od postignutog sporazuma”, rekao je Gogić.

 Bivši zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović smatra da će Kosovo postati član Saveta Evrope samo ukoliko „zemlje Zapadnog Balkana odluče da Kosovu progledaju kroz prste“. Stojanović je dodao i da bi učlanjenje Kosova u Savet Evrope prouzrokovalo nove probleme u dijalogu Beograda i Prištine. 

“Ukoliko se najvažnije zapadne zemlje odluče da ovu stvar sprovedu do kraja će se nastaviti politika nagrađivanja lošeg đaka jer kada gledamo standarde kvaliteta života, vladavine prava, poštovanje verskih prava, manjinskih prava, apsolutno ni po jednom kriterijumu Kosovo ne bi moglo da dođe u status članstva i onda bi se ta praksa koja traje ovde više od deset godina sigurno, da se stalno gleda kroz prste zbog nekih drugih političkih razloga”, kazao je Stojanović. 

Politički analitičar Fadilj Ljepaja smata da je za evropski put Kosova najbitniji finalni dogovor sa Srbijom.

 „Da li će Kosovo u Evropski savet ili neće dosta je teško proceniti, to zavisi od mnogo stvari i od stavova mnogih zemalja Evropske unije i Saveta Evrope. Tu je dosta zemalja članica koje još nisu priznale Kosovo i koje možda imaju svoje primedbe. Suštinski ja mislim da uopšte nije važno da li će Kosovo da uđe u Unesko, da li će Kosovo da uđe u Savet Evrope, suština svega toga je da li smo pronašli način da se taj dijalog stvarno realizuje, da Kosovo i Srbija stvarno reše svoje probleme međusobno jer dok ne reše te probleme ni Kosovo ni Srbija neće u Evropsku uniju”, rekao je Ljepaja.

Ognjen Gogić naveo je i da bi članstvo Kosova u Savet Evrope Srbima na Kosovu moglo doneti veću pravnu sigurnost. 

 „Treba imati u vodu da su sve zajednice na Kosovu uskraćene tim što nemaju pristup Evropskom sudu za ljudska prava. Kao jedini deo ovog sveta. Pitanje je da li je interes srpske strane da sprečava da Kosovo i Srbi na kraju imaju taj nivo zaštite. Da podsetim na neke važne stvari. Izveštaj Dika Marija o trgovini ljudskim organima je predstavljen u Savetu Evrope“, kazao je Gogić.

Branimir Stojanović ukazao je na konstantno kršenje prava srpske zajednice na Kosovu od strane kosovskih institucija istakavši da su one kako je kazao pod apsolutnim uticajem političkih lidera, navodeći kao primer odbijanje prištinskih vlasti da manstiru Visoki Dečani vrate zemlju. 

“Kurti neće da reši ništa, Kurtija apsolutno ništa ne interesuje, ali čak i kada ne bi želeo, kao što ne želi da sprovede Zajednicu srpskih opština, ima milion načina da pokaže dobru volju prema Srbima time što će ispoštovati ono što mu je sada već obaveza, zakonska. Hoće li neko da mi kaže kako će da natera onog kaubojca da sprovede odluku Ustavnog suda? ( o uknjiženju imovine manastiru Visoki Dečani )  Može li iko racionalan da mi objasni kako je moguće da jedan predsednik Opštine godinama nekažnjeno ne sprovodi tu odluku? Ne postoji racionalno obrazloženje i neće ga ni biti”, kazao je Stojanović. 

Debatu na temu “Kosovo na putu ka Savetu Evrope – izazovi i šanse” organizovao je Medija centar u Čaglavici uz podršku Evropske zadužbine za demokratiju.

 

 


Komentari posetilaca