Kosovska izborna jesen
06/08/2019 10:16|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 682 |
|

Glas Amerike, 06.08.2019. - Predsedništvo Skupštine Kosova donelo je odluku da se 22. avgusta održi sednica na kojoj će se glasati o raspuštanju parlamenta. Nakon sastanka predsedništva rečeno je i da bi vanredni parlamentani izbori mogli biti održani krajem septembra ili početkom oktobra.

"Od prvog dana sam govoro odlučno i danas ističem da, u trenutku kada ima dilema ili različitih situacija, da su građani ti koji odlučuju. Izbori nisu alternativa već najbolja odluka. Mi sada znamo datum raspuštanja skupštine i iako nadležnost pripada predsedniku mi otprilike znamo kada će biti održani i izbori. Još jednom čestitam svima", rekao posle sednice Kadri Veselji, predsednik kosovske Skupštine.

Biljail Šerifi iz Socijaldemokratske inicijative rekao je da je datum zasedanja izabran uz preporuku Evropske unije - kako bi se obavile pripreme za posmatrače izbora.

"Potrebno je da ovi izbori budu nadgledani od strane međunarodne misije i zbog toga smo se složili da datum raspuštanja bude 22. avgust kako bi izbori bili odžani krajem septembra ili početkom oktobra'', rekao je Šerifi.

 

Memlji Krasnići iz Demokratske partije Kosova pozvao je sve poslanike da prisustvuju sednici na kojoj je najavljeno raspuštanje trenutnog skupštinskog saziva.

"Mi očekujemo da će na parlamentanoj sednici biti prisutni svi poslanici Skupštine i da raspuštanje dobije taj institucionalni pečat. Da konkretizujemo ovo naše koračanje napred. Mi verujemo da će odmah nakon rapuštanja predsednik delovati i odrediti datum održavanja izbora u okviru ustavnog okvira’", rekao je Krasnići.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti rekao je da će pre glasanja o raspuštanju Skupštine poslanici glasati i o međunarodnim sporazumima o IPA fondovima, kako Kosovo ne bi izgubilo bilo kakvu međunarodnu podršku.

"Dogovorili smo se da raspustimo Skupštinu i zatim sledimo sva ustavna pravila da bi zemlja izašla na birališta. Pre te tačke koja se odnosi na raspuštanje skupštine prva tačka će biti IPA fondovi koji se odose na fondove evropske zajednice to će biti prva tačka, a druga tačka će biti raspuštanje skupštine", rekao je Hoti.

 

Za raspuštanje kosovske skupštine potrebno je dve trećina glasova svih poslanika, odnosno 81 glas poslanika, od 120 koliko broji kosovski parlament.

 


Komentari posetilaca