Kosovska ministarka pravde otputovala u Hag
30/03/2022 14:26|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 259 |
|

RTV KIM, RTK2, Reporteri, 30.03.2022. - Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiju posetiće u Hagu više pritvorenika Specijalnog suda kojima se sudi za ratne zločine, a uoči odlaska je navela da joj nije dozvoljen susret sa Saljihom Mustafom.

Hadžiju je navela da će se sastati sa Jakupom Krasnićijem, Redžepom Seljimijem, Nasimom Haradinajem, Hisnijem Gucatijem i Pjeterom Šaljom.

"Bivši predsednik Hašim Tači i bivši lider DPK Kadri Veselji nisu prihvatili da se sastanemo, a sud nam nije dozvolio da se sastanemo sa Saljihom Mustafom", rekla je ona neposredno pred polazak sa prištinskog aerodroma.

Ministarka Hadžiju je u Hag otputovala u pratnji zamenice predsednika Skupštine Kosova Sarande Bogujevci.

Bivši predsednik Kosova Hašim Tači, nekadašnji lider Demokratske partije Kosova Kadri Veseli, bivši član Generalštaba OVK Redžep Seljimi i bivši portparol OVK Jakup Krasnići optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi osumnjičeni su za krivična dela u vezi sa ratnim zločinima: protivzakonito ili proizvoljno lišenje slobode, okrutno postupanje, mučenje i protivpravno ubistvo i zločine protiv čovečnosti: zatvaranje, druga nehumana dela, nestanak lica i progona, koji se, prema mišljenju Specijalizovanih veća, odvijao između marta 1998. i septembra 1999. godine.

Zločini su počinjeni na nekoliko lokacija na Kosovu i u severnoj Albaniji.

Specijalizovana veća i Specijalno tužilaštvo istražuju zločine koje su počinili pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim protivnicima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Ti zločini se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011. godine čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

 

 

 


Komentari posetilaca