Kosovska Mitrovica: Tamo gde se uči, druži i čita
28/12/2021 19:05|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 305 |
|

Radio Kontakt Plus, Radio Goraždevac, RTV KIM, 28.12.2021. - Objekat u dvorištu odudara od blatnjave mitrovičke ulice u kojoj se nalazi. Na vratima nas dočekuju Irena i Maša. U kutku udobno smeštenom među knjigama je i šesnaestogodišnja Nikolina Radičević. Američki kutak, Elektronski centar i biblioteka "Vuk Stefanović Karadžić" u Kosovskoj Mitrovici. Ovde se čita, uči, druži.

Američki kutak

„Imamo programe koje pratimo tokom cele godine, neke organizujemo zajedno sa bibliotekom, kao što smo prošle nedelje obeležili susret sa Novom godinom i praznicima, da se zahvalimo našim najvernijim članovima. Organizovali smo različite radionice, u vezi sa pravljenjem novogodišnjih ukrasa i pantomime, a imali smo i poklone iznenađenja“, objašnjava u razgovoru za Radio Kontakt Plus i Radio Goraždevac koordinatorka mitrovičkog Američkog kutka Irena Otašević.

Pored toga, u Američkom kutku se organizuju i redovni programi, kao što su časovi konverzacije engleskog jezika koji su među najpopularnijima.

„Imamo i radionice engleskog jezika za decu mlađih uzrasta, a pored toga organizujemo različite programe obrazovnog karaktera. Poslednja tri meseca organizovali smo program ’Budi bezbedan na internetu’ kako bismo probudili svest kod omladine u vezi sa problemima koji se susreću na internetu. Organizovali smo i ’Unapredi svoje poslovne veštine’, to je bio program u okviru kog smo kombinovali teme kao što je pisanje CV-ja i motivacionog pisma, pisanje bloga, javni nastup i veštine govorništva“, dodaje Otašević.

Ovo je samo deo niza programa koji su sprovedeni u Američkom kutku. Mladi su posećivali i radionicu o kodiranju, osnovama korišćenja računara, kao i onu o medijskoj pismenosti, nakon čega su i stažirali u lokalnim medijima.

„Često te programe predlažu naši posetioci, pa se i mi trudimo da na neki način ispratimo njihove želje“, dodaje naša sagovornica.

Otud i ideja da volonteri održavaju radionice i prezentacije po sopstvenoj želji. Pored toga što imaju priliku da volontiraju, dobijaju priliku i da se okupe, upoznaju druge volontere, ali i da steknu vid radnog iskustva.

„Volonteri su svi oni koji su zainteresovani za rad, obično su to studenti i srednjoškolci do sada bili, jedino dobra volja i zainteresovanost za posao“, dodaje Irena, odgovarajući na pitanje "ko može da volontira u Američkom kutku"?

Neizostavan deo ovog kutka su svakako knjige. Na policama je oko 2.000 naslova na engleskom jeziku.

„Imamo raznovrsnu kolekciju i pristupačna je svim uzrastima“, kaže Otašević.

Sa nama za stolom su, pored Irene, i Maša i Nikolina.

Nikolina Radičević je gimnazijalka i jedna od najaktivnijih posetilaca ovog kutka. Strpljivo čeka da razgovaramo i sa njom, iako je čekaju obaveze.

Član je biblioteke desetak godina, poslednje tri godine redovno posećuje Američki kutak.

Među poslednjim radionicama na kojima je bila su pisanje CV-a, javno govorništvo, pisanje bloga, motivacionog pisma.

“Sve to nam pomaže u životu. Prvo, pisanje CV-ja će nam pomoći u traženju posla, pisanje bloga - možemo time da se bavimo u budućnosti, javno govorništvo nam pomaže u tome kako da prebrodimo temu, kako da se opustimo kada nešto govorimo”, dodaje.

Ipak, neformalno obrazovanje je samo deo onoga u čemu uživa, jer osim novog znanja, tu su i nova prijateljstva.

“Upoznala sam mnogo novih ljudi. Takođe, odnos sa Irenom i Mašom, ova njihova atmosfera je lepa. U biblioteci su jako uslužni”, dodaje, objašnjavajući da voli da čita i pohvaljuje broj naslova u biblioteci koja se nalazi sprat iznad kutka.

“Ovo je jako lepo i prijatno mesto i pozivam sve mlade dođu, da nam se pridruže i da čitanjem knjiga obogate svoj rečnik i da prisustvom na programima obogate svoje znanje, jer je to danas najbitnije”, dodaje Maša Saveljić, asistent u Američkom kutku.

Prvi put je u Kutak došla kroz Access proram.

Kada se pojavio konkurs za asistenta, rado se prijavila.

Studentkinja je arhitektonskog fakulteta.

Vlada svojim prostorom, prija joj mesto gde radi. Voli da provodi vreme među knjigama i sa mladima.

“Mislim da mladi na pogrešan način troše svoje slobodno vreme i trebalo bi da dođu i da ga iskoriste na pravi način, da nauče nešto, da čuju nešto novo, da upoznaju nove ljude, jer se ovde stiču i prava prijateljstva. Mnogo je mladih, dece. Kroz igru, zabavu, programe mogu da postignu mnogo toga, da oslobode sebe što se tiče komunikacije, da razbiju predrasude prema nekim stvarima, slušajući iskustva drugih, da se oslobode treme... Besplatno dobijate znanje i iskustvo, pridružite nam se, od nas uvek imate toplu dobrodošlicu”, kaže ona.

Biblioteka "Vuk Karadžić"

Vreme je za biblioteku – sprat iznad. Uz stepenice, pravo, pa ili levo – na odeljenje gde ćemo po beletristiku i stručnu literaturu, ili desno - na dečije odeljenje.

Navikli smo se na čitanje preko telefona, tableta, računara… Pa prvi ulazak u biblioteku posle niza godina prosto je iznenađujuć. Pravu čar knjige osetićete samo i isključivo listanjem stranica.

Biblioteka je dodatno uređena kako bi bila još prijatnija čitaocima.

Sada smo među nizom polica sa naslovima. Tišina i miris knjiga. Jelena u jednoj, a Rajka u drugoj prostoriji.

“Imamo oko 30.000 naslova. Naši korisnici su različitog uzrasta, interesovanja, mi se trudimo da uslišimo sve njihove želje, da im pomognemo u odabiru knjiga, jer knjiga oplemenjuje. U ovo vreme knjiga je najbolji drug” – kaže bibliotekarka Rajka Jakšić.

“Na mesečnom nivou oko 200 korisnika poseti biblioteku, računajući da dođe jedna osoba i uzme knjige za celu porodicu. Na dečijem odeljenju najviše se čitala Noćna škola, serijal od pet knjiga i Stakleni presto, ispunili smo želju čitalaca i kupili smo šesti nastavak. Različita su interesovanja, ali ovo srednjoškolci čitaju, jer su oduševljeni tim naslovima”, objašnjava Rajka Jakšić.

“Od beletristike najviše se traže domaći autori, a najčitanija knjiga je knjiga Jelene Bačić Alimpić ’Nisam kriva’. Zatim, Vesna Dedić ’Izgubila sam sebe’, Vanja Bulić, Mirjana Bobić Mojsilović, Ljiljana Habjanović Đurović i njena najnovija knjiga ’To je ljubav slepa sila’” – pobrojala nam je bibliotekarka Jelena Tepavčević najčitanije domaće pisce i naslove.

Od stranih autora čitaju se Lusinda Rajli - serijal od sedam knjiga, Harlan Koben i njegovi krimi romani, Nora Roberts, Sidni Šeldon, Sandra Braun, kao i skandinavski autori.

“Danska, norveška i švedska književnost, autori koji pišu dobre trilere” – dodaje Jelena.

Naravno, pored savremene beletristike čitaju se i klasici.

“A od stručne literature najviše imamo studenata sa katedre za srpski jezik i književnost, engleskog jezika i engleske književnosti, ali tu su i studenti sa drugih katedri, studenti psihologije sociologije i drugih društvenih nauka” – dodaje.

Mi nismo došli po stručnu literaturu, ali jesmo po, između ostalog, Jeleninu preporuku za čitanje.

“U narednoj godini preporučujem da pročitate knjigu Ljiljane Habjanović Đurović ‘To je ljubav slepa sila’, to je nastavak knjige ‘So zemlji’. I pozivam sugrađane da dođu i posete našu biblioteku, jer imamo nova izdanja, da se upišu i postanu naši članovi. I svim našim građanima čestitam predstojeće praznike” – dodaje Jelena uz osmeh koji nas je ugrejao zajedno sa blizinom knjiga koje odišu prijatnim mirom – suprotnim od vreve u jednoj ulici niže – glavnoj.

Elektronski centar

Pre nego da se vratimo u gradsku vrevu, posetili smo još jedan deo slagalice s početka teksta. Da vas podsetimo – Američki kutak, biblioteka i…? Elektronski centar.

Ovaj centar je počeo sa radom 2003. godine kad i sama biblioteka i tada je u Mitrovici bio jedino mesto gde je bilo Interneta.

„Učenici, studenti i ostali građani, mogu u Elektronskom centru, gradske biblioteke Vuk Karadžić, koristiti računare, štampače, fotokopir uređaje, skenere, znači obaviti sve one usluge koje su im potrebne“, dodaje Sima Stašić koji rukovodi ovim centrom.

„Takođe, u saradnji sa Američkim kutkom, neke od radionica koje su bile održavane, poput pisanja bloga, kodiranje, i dosta toga u vezi sa IT sektorom je održano u Elektronskom centru“, dodaje.

Elektronski centar je renoviran, poseduje nove lap-topove, uređen je u stilu savremenih radnih prostorija.

„Najčešće su posetioci učenici, studenti i obični građani, među njima su i penzioneri“ – pojašnjava.

Ovaj centar poseduje i knjige iz informatike, programiranja, za korišćenje Interneta za početnike, za programiranje, održavani su i kursevi za korišćenje računara:

„Planiramo i sledeće godine da vršimo obuku rada na računaru, jer imamo zainteresovane penzionere, kao i dece, a kako bih ih naučili da bezbednije koriste Internet, da znaju kako da prepoznaju sve opasnosti na Internetu“.

“U okviru centra, nedavno smo otvorili mejker spejs. Mejker spejs nam služi kao centar za promociju nauke. To je radni prostor za učenje, istraživanje i konstruisanje. U okviru ovog centra nudimo korišćenje 3D štampača i računara i određenih alata koji im mogu pomoći da razviju i realizuju svoje ideje i projekte”, dodaje Irena Otašević.

Da sumiramo?

Teško je, jer je mnogo toga što bismo trebali da spomenemo. Da ne bismo mi sumirali, a sada kada znate da na jednom mestu možete i da čitate i učite i upoznajete nove ljude, posetite ovo lepo uređeno i mirno mesto, a sa pregršt načina da obogatite sebe.

„Želimo da čestitamo svim našim članovima novogodišnje i božićne praznike, želimo im sve najbolje, najpre zdravlje, sreću, radost u sledećoj godini. Očekujemo ih i želimo da dolaze što više kod nas u biblioteku zato što imamo interesantne naslove i interesantne programe koje organizujemo, tako da pozivamo ih da nam se i sledeće godine pridruže na našim programima i da postanu naši članovi“, poručila je na kraju razgovora Irena Otašević.

 

 


Komentari posetilaca