Kosovska vlada menja zakon o penzijama
07/07/2023 13:15|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 15283 |
|

KoSSev, 07.07.2023. - Kosovska vlada usvojila je na 149. sednici ove nedelje dva nacrta zakona, od kojih se jedan tiče Zakona o penzijskim sistemima. Ovaj će se zakon menjati, kako je to objasnio kosovski premijer, zbog onih građana koji nisu ispunili uslov za penziju zbog „nasilnog otpuštanja sa posla tokom 90-ih godina“. 

„Obećali smo da ćemo preispitati zakonski okvir za rešavanje višegodišnjeg pitanja nejednakosti zbog nepriznavanja prava na doprinosnu penziju onim građanima koji su nasilno otpušteni sa posla 90-ih godina, i to obećanje ispunjavamo“, kazao je nakon sednice na konferenciji za medije Aljbin Kurti.

Podsetio je na to da je do sada zakonska regulativa predviđala pravo na penziju samo za one koji prilože dokaze o 15 godina doprinosa u penzionom fondu.

Smatra da je tako uskraćeno pravo onima koji su „nasilno napustili posao“ i tako nisu ispunili uslov.

„Jednom prilikom zbog nasilnog otpuštanja sa posla u vreme bivšeg srpskog režima, a zatim još jednom zbog bivših vlasti – koje su zakonom ili ne menjajući zakon, ovoj kategoriji građana uskratile pravo na penzijsko osiguranje. Oni bi se kvalifikovali da nisu bili primorani da napuste posao“, dodao je Kurti.

Usvojivši odluku da Zakon o penzijama zbog toga promeni, pohvalio se da je na taj način Vlada kojom rukovodi – „jedina koja konkretnim pravnim radnjama vraća ravnopravnost i povećava društveno blagostanje“.

„Promenom zakona ćemo omogućiti da od svojih doprinosa steknu pravo i oni koji zbog nasilnog odlaska sa posla, nisu ispunili uslov od 15 godina doprinosa“, naglasio je Kurti.

Usvojen je i Nacrt zakona o carinama i akcizama.

Radi se o zakonu koji je usklađen sa evropskim zakonodavstvom i koji će se prilagoditi novim dešavanjima u oblasti trgovine.

 

 


Komentari posetilaca