Kosovska vlada usvojila nacrt odluke o „hitnim merama za snabdevanje energijom“
25/12/2021 15:40|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 759 |
|

Radio Kontakt Plus, 25.12.2021. -Kosovska vlada usvojila je nacrt odluke o „hitnim merama u snabdevanju energijom“. Ovim nacrtom odluke nije predviđeno preduzimanje konkretnih mera, već je predviđeno formiranje Tehničkog odbora u okviru Ministarstva ekonomije u cilju identifikovanja i iznošenja preporuka za mere, saopštila je kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli.

Sa druge strane, iz kosovske vlade navode da na osnovu ove odluke mogu da se predlože hitne mere u trajanju do šezdeset (60) dana od njenog stupanja na snagu.

U međuvremenu je objavljen i nacrt odluke u kojoj se navodi da hitne mere u snabdevanju električnom energijom uključuju – uspostavljanje ograničenja u snabdevanju potrošača energijom, i/ili utvrđivanje posebnih obaveza za energetska preduzeća.

Na kraju odluke se navodi i da ona stupa na snagu odmah, ali i da se po njenom usvajanju šalje kosovskoj skupštini na razmatranje i usvajanje.

Preciziraju i da je kosovska vlada ovlašćena da Zakonom o energetici, članom 25, proglasi hitne mere u snabdevanju energijom, ako to preporuči, kako dodaju, Hitni tehnički odbor.

Više detalja o odboru dala je kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli.

„Ovaj odbor će identifikovati i preporučiti sprovođenje mera za otklanjanje negativnih efekata nastalih okolnosti na osnovu kojih će Ministarstvo ekonomije doneti odluku i objaviti restriktivne mere. Na osnovu ovih preporuka, vlada će kao hitnu meru nametnuti posebne obaveze energetskim preduzećima u cilju rešavanja bilo kakvog iznenadnog ili dugoročnog nedostatka kapaciteta za proizvodnju energije, prenosnog kapaciteta ili distribucije energije“, rekla je ona.

Navela je da nacrt ima za cilj zaštitu potrošača, zaštitu javne bezbednosti, kao i pružanje neophodnih usluga za upravljanje bezbednošću mreže, ali i bavljenje „kategorijom zaštićenih potrošača u skladu sa energetskim zakonodavstvom“.

Očekuje se da će Tehnički odbor biti sastavljen od predstavnika svih relevantnih institucija kao što su Ministarstvo ekonomije, Regulatorna kancelarija za energiju (ERO), Operator prenosnog sistema i tržišta (KOSTT), Energetska korporacija Kosova (KEK), Operator distributivnog sistema (KEDS), Pružalac univerzalnih usluga (KESCO), Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Nezavisna komisija za rudnike i minerale i Kosovska uprava za konkurenciju.

 


Komentari posetilaca