Kosovska vlada usvojila uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata
22/06/2022 18:59|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 209 |
|

RTV KIM, Radio Kontakt Plus, 22.06.2022. - Kosovska vlada usvojila je administrativno uputstvo za regulisanje cena naftnih derivata.

"Sa primarnom svrhom zaštite potrošača, kao i zaštite konkurencije, nakon razmatranja, usvojeno je Administrativno uputstvo za regulisanje cena naftnih derivata i obnovljivih goriva i druge mere zaštite", stoji u saopštenju kosovske vlade.

Ostali detalji u vezi sa uputstvom odnosno šta ono podrazumeva, za sada, nisu saopšteni.

Telvizija Kljan, sa druge strane, prenela je da je predsednik "Udruženja naftaša Kosova" Fadilj Berjani rekao da još nisu dobili odluku vlade.

„Nismo održali sastanak sa predstavnicima kompanija koje trguju naftom na Kosovu i ne možemo da govorimo o tome“, rekao je Berjani u odgovoru za TV Kljan.

Početkom meseca, ovo udruženje obratilo se kosovskom premijeru pismom sa više zahteva, reagujući na nacrt odluke vlade za utvrđivanje cene nafte.

Tražili su između ostalog da se minimalne marže odrede na osnovu sadašnjeg nivoa cena: veleprodaja 3%; maloprodaja 12%, naveli su kao primer zemlje u regionu i EU koje su smanjile akcize na naftne derivate, te su takođe tražili da se "nastavi slobodna tržišna ekonomija".

Upozorili su da moraju da zaštite svoje firme, kao i da ukoliko se ne ispoštuju njihovi zahtevi da će zatvoriti benzinske stanice.

 

 

 


Komentari posetilaca