Kosovski parlament usvojio Zakon o slanju pripadnika KBS-a u inostranstvo
14/12/2021 10:27|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 183 |
|

RTV KIM, Medija centar Čaglavica, 14.12.2021. - Poslanici skupštine Kosova usvojili su Zakon o upućivanju pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga u inostrane misije, a podršku tom aktu dali su predstavnici svih nesrpskih parlamentarnih stranaka.
Zakon je izglasan sa 68 glasova, a pojedini poslanici su tokom rasprave zahtevali oprez u vezi sa upućivanjem pripadnika KBS-a u različite međunarodne operacije.
Moramo da budemo oprezni u pogledu izjava o učešću pripadnika KBS u različitim međunarodnim operacijama na osnovu operativnih sposobnosti koje imamo. Ovaj zakon zaslužuje da bude donesen jer intenzivira ulogu vojske u spoljnoj politici, ulogu koja će naterati Kosovo da se svrsta u red država koje podržavaju svetski mir, ali nikada ne prevazilaze naše operativne mogućnosti , rekao je poslanik Demokratske partije Hisen Beriša, preneli su mediji u Prištini.
Šef poslaničke grupe Alijnase za budućnost Kosova Besnik Tahiri, pozivajući se na izjavu premijera Aljbina Kurtija o slanju pripadnika KBS-a u slučaju izbijanja sukoba u Ukrajini, rekao je da treba biti oprezan sa javnim izjavama.
"Rekao je ’šta god NATO smatra potrebnim, mi smo naravno spremni’, ali ono što mi kao parlamentarna grupa želimo da pokrenemo na ovu temu je da pre nego što vidimo šta NATO predviđa za KBS, moramo da napravimo našu vojsku, da stvorimo uslove za NATO", rekao je Tahiri.
Ministar odbrane privremenih institucija u Prištini Armend Mehaj, rekao je da je učešće u međunarodnim operacijama od velikog značaja za ulazak KBS-a u NATO.
Povodom članstva KBS-a u NATO-u, Mehaj je istakao da "ispunjavaju sve kriterijume".
"Što se tiče učešća u međunarodnim operacijama, ono ima veliki značaj za ulazak u NATO, jer je to tačka u kojoj su mnoge druge zemlje pre nas prošle ove faze i učestvovale u međunarodnim operacijama. Vojna diplomatija ima veliki uticaj ne samo na snagu, izgradnju kapaciteta, već i na međusobnu povezanost sa zemljama NATO-a i partnerskim zemljama, kroz učešće u međunarodnim operacijama", naveo je Mehaj tokom rasprave pre usvajanja zakona u drugom čitanju.

Komentari posetilaca