Kosovsko MSP: Članstvo Kosova u SE nije uslovljeno formiranjem ZSO
05/05/2023 13:23|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 221 |
|

KoSSev, 05.05.2023. - Nema uslovljavanja članstva Kosova u Savetu Evrope formiranjem Zajednice srpskih opština, kazao je danas zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Krešnik (Kreshnik) Ahmeti, prenose prištinski mediji. Poruka stiže nakon što je specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan izjavio da je potreban napredak u vezi sa ZSO, te da će sledeći korak SE u vezi sa nastojanjem Kosova da postane članica biti da ispita položaj i status Srba na Kosovu.

Kosovo je 12. maja zvanično podnelo zahtev za prijem u SE. Nešto manje od godinu dana od podnošenja, Komiteta ministara Saveta Evrope koji čine šefovi diplomatija svih članica SE ili njihovi izaslanici, sa više od dve trećine glasova, podržao je ovu prijavu.

Početkom ove nedelje usledila je nova runda dijaloga Beograda i Prištine na kojoj je, između ostalog, predstavljen nacrt statuta za ZSO, koji je naišao na kritike Prištine i poruke da je protivan kosovskom ustavu.

Nakon razgovora na visokom nivou, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, poručio je da članstvo u Savetu Evrope podrazumeva obavezu, a ne pobedu, te da će sledeći korak i glavni fokus ove organizacije u vezi sa nastojanjem Kosova da postane njegova članica biti da ispita položaj i status Srba na Kosovu.

„Rekao bih da je obaveza poboljšanja odnosa, i u tom kontekstu, mislim da ćemo morati da vidimo napredak u vezi sa Zajednicom. Moraćemo da vidimo napredak u rešavanju nekih od legitimnih zabrinutosti srpske zajednice na severu Kosova u vezi sa njihovim tretmanom i nesprovođenjem određenih odluka ustavnog suda, uključujući i odluku o zaštiti manastira Dečani“, kazao je Eskobar.

Zamenik kosovskog ministra spoljnih poslova, Krešnik (Kreshnik) Ahmeti, poručuje danas za RTV 21, da su dijalog i put Kosova ka članstvu u Savetu Evrope dva odvojena procesa.

„Nema uslovljavanja članstva u Savetu Evrope drugim procesima, bilo da su oni dijalog Republike Kosovo i Srbije u Briselu, i to je postalo jasno. Dakle, moramo imati na umu da se radi o dva odvojena procesa“, poručio je Ahmeti za RTV21.

Ukoliko bi članstvo bilo uslovljeno, Ahmeti kaže da bi to značilo kršenje statuta i procedure Saveta Evrope.

„To bi značilo da bi Savet Evrope, kao organizacija za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava, bio potčinjen drugoj organizaciji i ne bi poštovao sopstvene dokumente kao što su statut i pravila procedure“, rekao je Ahmeti za RTV21.

Prištinski zvaničnici još od izbijanja rata u Ukrajini aktivnije lobiraju za učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a najviše za članstvo u NATO, EU i Savet Evrope. Listom su se sastajali sa predstavnicima država članica SE, zahtevajući njihovu podršku, istovremeno navodeći da imaju dovoljan broj glasova kako bi Kosovo postalo član Saveta Evrope.

Ukoliko zahtev Kosova dobije dvotrećinsku većinu glasova i u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, zahtev se vraća Komitetu ministara na konačnu potvrdu.

 

 

 


Komentari posetilaca