Kostić: Srbi sporazumom dobijaju institucionalnu zaštitu
28/05/2013 17:48|Autor: office@newpressproduction.com|Pregleda: 618 |
|

 

 
Komentarišući usvajanje Vlade Srbije plan primene briselskog sporazuma, načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić ocenjuje da će „time Srbi na KiM dobiti institucionalnu zaštitu, ali i da će zbog implementacije sporazuma Priština morati da menja pojedine zakone“. 
 
U izjavi za Međunarodni radio Srbija Kostić je podsetio da je i do sada bilo jasno koliko je beogradski pregovarački tim bio ozbiljan u rešavanju kosmetske problematike, ali da se nada da će sada i Priština morati da ima konstruktivniji pristup.
 
- Uz određen pritisak međunarodne zajednice Priština će morati da menja pojedine zakone, što je u stvari preduslov za implementaciju 15 tačaka briselskog sporazuma, rekao je Kostić.
 
On je podsetio da je od potpisivanja Sporazuma u Briselu među kosmetskim Srbima prisutan strah da srpske institucije ne budu ugašene, ali da se sad otvaraju nove perspektive. 
 
- Ako se pomenutim izmenama pojedinih zakonskih akata pripremi teren za primenu Sporazuma, dobićemo zajednicu srpskih opština koju će priznati i Priština i Beograd i međunarodna zajednica, što je u ovom slučaju veoma važno. Time bi kosmetski Srbi, naročito oni južno od Ibra, dobili institucionalnu zaštitu koju do sada nisu imali u tom obliku, rekao je Kostić.
 
On smatra da će imenovanje regionalnog komandanta policije za sever, što je predviđeno ovlašćenjima buduće Zajednice srpskih opština, doprineti izgradnji poverenja i stabilizaciji političkih, kao i jačanju bezbednostnih, prilika na čitavom Kosovu.
 
Ističući da su Srbi do sada imali negativna iskustva sa prištinskim institucijma, Kostić ukazuje da bi u ovom slučaju prvi put Srbi dobili regionalnog komandata policije koji bi imao kontrolu nad Kosovskom policijskom službom na severu Pokrajine. 
 
Izvor: Tanjug 
Foto: Radio Kim

Komentari posetilaca